Çin-Tayvan geriliminde kritik anlar

Çin-Tayvan geriliminde kritik anlar

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle kritik bir boyuta ulaştı.

Pelosi'nin başkanlığındaki ABD heyetinin indiği havaalanında uçaksavar silahlarının kamuflaj kapaklarının kaldırıldığı bildirilirken, Çin'e ait savaş uçaklarının da sivil uçuşlara kapatılan Tayvan Boğazı'nı geçtiği aktarıldı. Pelosi, havaalanına indikten sonra yaptığı resmi açıklamada 'Ziyaretimiz Tayvan'a yapılan birkaç Kongre delegasyonundan biri ve hiçbir şekilde 1979 Tayvan İlişkileri Yasası, ABD-Çin Ortak Bildirileri ve Altı Güvenceler tarafından yönlendirilen uzun süredir devam eden ABD politikasıyla çelişmiyor. ABD, statükoyu değiştirmeye yönelik tek taraflı çabalara karşı çıkmaya devam ediyor' ifadelerini kullandı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin beklenen Tayvan ziyareti öncesinde Çin, ABD ve Tayvan silahlı kuvvetlerinin bölgedeki hareketliliğinin arttığı bildirildi.

Tayvan medyasındaki haberlere göre, Tayvan ordusu, yayımladığı emirde, bütün kuvvetler için yerel saatle 08.00'den perşembe 12.00'ye kadar Çin tarafından gelebilecek tehditlere karşı teyakkuz durumu ilan etti.

SAVAŞ UÇAĞINA DESTEK OLARAK 8 JET DAHA GÖNDERİLDİ

"Liberty Times" gazetesi, Tayvan askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Pelosi'nin uçağının, Ada'nın doğusundan Tayvan hava sahasına girerek yerel saatle 22.20'de (TSİ 17.20) Taipei'deki Songşan Havaalanı'na inmesinin beklendiğini ileri sürdü.

Gazete, bu sebeple Tayvan'ın doğusundaki Taitung Hava Üssü'nde bulunan 4 "Mirage-2000" savaş uçağına destek olarak 8 jetin daha gönderildiğini aktardı.

"United Daily News" gazetesi, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, ordu kuvvetlerinden Tayvan Boğazı'nda keşif faaliyetlerini artırmalarını çatışma olasılığına karşı muharebeye hazırlık süresini kısaltmalarını istedi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.

ÇİN'İN 2 UÇAK GEMİSİ LİMANLARINDAN AYRILDI

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın aktif görevdeki 2 uçak gemisinin de limanlarından ayrılarak denize açıldığını bildirdi.

Gazete, ülkenin kuzeyinde, Sarı Deniz kıyısındaki Çingdao şehrinde demirli Liaoning uçak gemisinin önceki gün, güneyde Haynan Adası'ndaki Sanya şehrinde demirli Şandong uçak gemisinin de dün limanlarından ayrıldığını aktardı.

Tayvan'a daha yakın konumda bulunan Liaoning uçak gemisine "Tip 075" sınıfı bir amfibi hücum gemisinin eşlik ettiğini bildiren gazete, faaliyetin Pelosi'nin olası ziyaretine denk geldiğine dikkati çekti.

Tayvan'ın karşı kıyısındaki Fucien eyaletinde, kara yollarında hareket Çin askeri konvoylarının sıra halinde plajlardan geçen tankların görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

ABD UÇAK GEMİSİ TAYVAN'IN GÜNEYİNDE

Pelosi'nin Ada'yı ziyaret edeceği iddialarının ardından geçen hafta başında harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde hareket ederek Güney Çin Denizi'ne gelen Ronald Reagan savaş gemisinin Tayvan'ın güneydoğusunda seyrettiği bildirildi.

ABD Donanma Enstitüsüne bağlı USNI News haber sitesi, Pasifik'teki 7. Filo'ya bağlı görev yapan geminin, dün, Filipinler'deki San Bernadino Boğazı'nı geçerek Filipinler Denizi'ne açıldığını kaydetti.

Site, gemiye, amfibi deniz piyadelerini taşıyan bir amfibi hücum gemisi Tripoli'nin eşlik ettiği bilgisini paylaştı.

TAYVAN'I ZİYARET EDECEĞİ İDDİASI GERİLİME SEBEP OLMUŞTU

Pelosi'nin gezi kapsamında Tayvan'ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.

Çin Savunma Bakanlığı, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse, Çin ordusu boş durmayacak." ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı da olası ziyaretle ilgili, "Her tür olasılığa hazırlıklıyız. Eğer ABD tarafı ziyarette ısrar ederse, egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için güçlü ve kararlı tedbirler alacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Meclis Başkanı'nın resmi internet sitesinde ziyaret programına ilişkin yayımlanan açıklamada, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı kapsayan gezinin durakları arasında Tayvan'a yer verilmemişti.

NİSAN'DA PLANLANAN ZİYARET İPTAL EDİLMİŞTİ

82 yaşındaki Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha önce, 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

OKİNAWA'DAKİ ABD ÜSSÜNDEN SAVAŞ UÇAKLARI KALKTI

 

Pelosi'nin beklenen Tayvan ziyareti öncesi, Pelosi ve beraberindeki Kongre heyetini taşıdığı öne sürülen uçak Ada'ya yaklaşırken, ABD'nin Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki hava üssünden savaş uçaklarının havalandığı bildirildi.

 

Japonya kamu yayın kurumu NHK'nin haberine göre, sekiz "F-15" savaş uçağı, beş tanker uçağı ile Kadena Hava Üssü'nden hareket etti.

Tayvan'ın 730 kilometre kuzeydoğusundaki Ada'dan kalkan uçakların Pelosi'nin uçağını korumak üzere yola çıktığı tahmin ediliyor.

Tanker uçaklarının yakıt ikmali için jetlere eşlik etmesinin, havada uzun süre kalmayı planladıklarına işaret ediyor.

Okinawa Savunma Bürosu, bugün "KC-135" tipi 22 tanker uçağının üsse geldiğini ayrıca "EP-3" tipi elektronik keşif uçağının Doğu Denizi'ne doğru yola çıktığını kaydetti.

PELOSİ'Yİ TAŞIYAN UÇAK İNDİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin uçağı, Tayvan'a indi.

ZİYARET GERİLİME NEDEN OLDU

Pelosi'nin gezi kapsamında Tayvan'ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "Pelosi Tayvan’ı ziyaret ederse, bu Çin’in iç politikasına büyük bir müdahale olacak ve çok ciddi sonuçlara yol açacaktır. Çin Halk Kurtuluş Ordusu arkanıza yaslanıp hiçbir şey yapmayacağı düşünülemez" demişti.

PELOSİ'DEN RESMİ AÇIKLAMA

Pelosi ve beraberindeki heyetin Tayvan'a iniş yapmasının ardından Temsilciler Meclisi Başkanlığı'nın sitesinden resmi bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kongre heyetimizin Tayvan ziyareti, Amerika'nın Tayvan'ın güçlü demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırıyor.

Ziyaretimiz; karşılıklı güvenlik, ekonomik ortaklık ve demokratik yönetişim odaklı - Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya dahil - Hint-Pasifik'e yaptığımız daha geniş gezimizin bir parçasıdır. Tayvan liderliği ile görüşmelerimiz, ortağımıza olan desteğimizi yeniden teyit etmeye ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini geliştirmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı teşvik etmeye odaklanacak. Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya olduğu için, Amerika'nın 23 milyon Tayvanlıyla dayanışması bugün her zamankinden daha önemli.

Ziyaretimiz Tayvan'a yapılan birkaç Kongre delegasyonundan biri ve hiçbir şekilde 1979 Tayvan İlişkileri Yasası, ABD-Çin Ortak Bildirileri ve Altı Güvenceler tarafından yönlendirilen uzun süredir devam eden ABD politikasıyla çelişmiyor. ABD, statükoyu değiştirmeye yönelik tek taraflı çabalara karşı çıkmaya devam ediyor.

ÇİN ORDUSU'NDAN 'TATBİKAT' DUYURUSU

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan adası yakınlarında belirlenen çeşitli noktalarda askeri tatbikat gerçekleştirileceğini duyurdu.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ, SONUÇLAR ABD VE TAYVAN'IN SORUMLULUĞUNDADIR

Pelosi'nin ziyaretine Çin Dışişleri Bakanlığından ilk tepki geldi. Bakanlık, "Pelosi'nin Tayvan ziyareti ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğümüzün ciddi bir ihlalidir. Pelosi'nin ziyaretini şiddetle kınıyoruz ve karşı çıkıyoruz. Pelosi'nin ziyareti bölgesel barış ve istikrarı baltalıyor. Ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal veriyor. Pelosi'nin Tayvan ziyaretine cevaben devletimizin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli tüm önlemleri alacağız. Sonuçlar ABD ve Tayvan'ın sorumluluğundadır." şeklinde açıklama yaptı. 

Tayvan Haber Ajansı'nın aktardığına göre Pelosi'nin yarın öğle saatlerinde Tayvan Devlet Başkanı Tsai'ye ve Tayvan meclisine ziyarette bulunması planlanıyor. Çin'in Tayvan kıyısında 4-7 Ağustos tarihleri arasında askeri tatbikat yapacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

ÇİN SAVUNMA BAKANLIĞI: ASKERİ OPERASYONLAR DÜZENLENECEK

Çin Savunma Bakanlığından son dakika açıklaması geldi. Açıklamada, "Ordu alarmda, Pelosi'nin ziyaretine karşılık olarak askeri operasyonlar düzenlenecek" ifadelerine yer verildi. 

Çin Ordusu ise "Tayvan adası etrafında 2 Ağustos akşamından itibaren askeri tatbikata başlıyoruz. Tayvan'ın kuzey, güneydoğu ve güney batısında deniz ve hava tatbikatı düzenlenecek. Tayvan Boğazı'nda gerçek mermiyle tatbikat düzenlenecek. Askeri operasyon ABD'nin Tayvan'la ilgili hamlelerine karşılık olarak düzenlenecek." şeklinde çıkış yaptı. 

Tayvan Savunma Bakanlığı ise "Tayvan yakınlarındaki tüm askeri hareketliliğin farkındayız, düşmanlarımızdan yönelik tehditlere uygun olarak güçlerimizi konuşlandıracağız" şeklinde karşılık verdi. Bakanlık ayrıca "Çin su-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor" diye açıklama yaptı. 

TAYVAN SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin devlet medyasında yer alan Çin'in Su-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğine ilişkin haberleri yalanlayarak adanın yakınındaki faaliyetlerin tam olarak kontrol altında tutulduğunu ve "düşman tehditlerine" tepki olarak uygun şekilde kuvvet gönderileceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.