görevden alınabilir mi?

görevden alınabilir mi?

Kongre baskınından sonra ABD'de Donald Trump'ın ABD Başkanlığı görevine uygun olup olmadığı tartışılıyor. 20 Ocak'tan önce Trump görevden alınabilir mi? 25. madde kozu...

Trump destekçilerinin Kongre Binası'na baskın yaptıktan sonra ABD, Donald Trump'ın 20 Ocak'ı beklemeden görevden alınması için çağrılar yapıyor. ABD anayasasındaki 25. madde değişikliği kullanarak görevden alınabilir mi? İşte detaylar...

Kongre baskınından sonra Donald Trump'ın ABD Başkanlığı görevine uygun olup olmadığı tartışılıyor. Joe Biden'in 20 Ocak'taki yemininden önce görevden alınması için bazı milletvekilleri çağrı yaparken, ABD'de başkanın görevden alınması için senaryolar gündeme geliyor.

ABD'de bir başkanın görevden alınabilmesi için 2 yol öne sürülüyor. Bunların ilki Amerikan Anayasası'nda John F. Kennedy'nin 1963'teki suikastının ardından kabul edilen 25. madde değişikliğinin uygulanması, ikincisi ise Senato tarafından Trump'ın görevden azledilmesi.

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar, Trump'ın görevden alınması için çalışmalara başlandığını söyledi. Birçok Demokrat Amerikan Anayasası'nın 25. Maddesinin uygulanmasını istiyor.

Anayasa'nın 25. Maddesi ile Başkan nasıl görevden alınır?

1967'de onaylanan ve John F. Kennedy'nin 1963'teki suikastının ardından kabul edilen Amerikan Anayasası'nın 25. Maddesindeki değişiklik, başkanın kendi isteğiyle görevinden ayrılmadığı veya başkanın görevini yürütemediği durumları ele alınıyor.

Uzmanlar, 25. değişikliği hazırlayanların açıkça, bir cumhurbaşkanı fiziksel veya akıl hastalığı nedeniyle aciz kaldığında başvurulması için hazırlandığını söylüyor. Bazı akademisyenler ise bu maddenin aynı zamanda göreve tehlikeli bir biçimde uygun olmayan bir kişiye de uygulanabileceğini savunuyor. 25. Madde, Başkan'ın görevini yerine getiremediği durumlarda kabineye ve Kongre'ye duruma müdahale etme yetkisi veriyor.

Söz konusu maddeye göre ABD Başkan Yardımcısı ve kabine üyelerinin çoğunun, Başkan'ın görevi yerine getiremediği yönünde bildirimde bulunması halinde, Başkan Yardımcısı görevi Başkan Vekili olarak devralıyor.

Böylesi bir durumda ve Başkan'ın görevine devam edebileceğini ilanı halinde ise son kararı Kongre veriyor. ABD Başkan Yardımcısı da karar alınıncaya dek Başkan Vekili olarak görevine devam ediyor.

25. değişikliğin uygulanabilmesi için, Pence ve Trump kabinesinin çoğunluğunun, Trump'ın başkanlık görevlerini yerine getiremeyeceğini beyan etmesi ve onu görevden alması gerekecek. Bu senaryoda, Pence başkanlık görevini vekaleten devralacak.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİNDE ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUĞA İHTİYAÇ VAR

Trump'ın görevden alınabilmesi için Senato ve Temsilciler meclisinin ikisinde de üçte iki çoğunluğuna ihtiyaç duyuluyor.

Colorado Üniversitesi'nde anayasa hukuku profesörü olan Paul Campos, Kongre'de yapılacak oylamanın Trump'ın görev süresinin dolana kadar sürebileceğini söyledi. Bunun yerine Campos, 25. maddenin Trump'ı görevden almanın en uygun yolu olacağını ifade etti. Campos, "Pence anında başkan olabilir, oysa Kongre'nin görevden alması en az birkaç gün sürebilir" dedi.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.