
İran ile askeri ve teknik işbirliğini uluslararası hukuka göre sürdüreceğini açıkladı
Üst düzey bir Rus silah ihracatçısı, ülkesinin Tahran'a on yıldır devam eden BM silah ambargosunun sona ermesinden sonra İran ile askeri ve teknik işbirliğini sürdürmeye kararlı olduğunu, uluslararası hukuka ve iki ülkenin düzenlemelerine
Üst düzey bir Rus silah ihracatçısı, ülkesinin Tahran'a on yıldır devam eden BM silah ambargosunun sona ermesinden sonra İran ile askeri ve teknik işbirliğini sürdürmeye kararlı olduğunu, uluslararası hukuka ve iki ülkenin düzenlemelerine harfiyen uyduğunu söylüyor.
Rusya'nın devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport'un genel müdürü Alexander A. Mikheev, pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dubai Airshow 2021 fuarında gazetecilere verdiği demeçte bu sözleri sarf etti.
BM'nin İran'dan/İran'a silah satışına yönelik uzun süredir devam eden yasağı, İslam Cumhuriyeti ile dünya güçleri arasında imzalanan ve resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olan 2015 nükleer anlaşmasının onaylanması için dünya organı tarafından kabul edilen BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararı uyarınca 18 Ekim 2020'de sonlandırıldı.
Karar, eski ABD başkanı Donald Trump yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde aldığı bir kararla İran'ın silah ambargosunu yenilememesi sonrasında utanç verici bir kayıp yaşamasının ardından geldi. Rusya ve Çin önergeye karşı oy kullandılar ve Fransa, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere geri kalan 11 konsey üyesi çekimser kaldı.
Nisan 2015'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, JCPOA'nın sonuçlanmasından sonra gelen S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a uzun süredir gecikmiş teslimatının önünü açan bir başkanlık kararnamesi imzaladı.
Moskova, S-300 hava savunma sisteminin ilk partilerini 2016 yılında İran'a teslim etti.
Tahran ve Moskova benzer bir sözleşmeyi 2007'de imzalasa da, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a silah transferini yasaklayan 1929 sayılı kararı kabul etmesinin ardından 2010'da donduruldu.
Ancak Rusya Federasyonu Askeri-Teknik İşbirliği Federal Servisi Müdürü Dmitry Shugaev'e göre, iki taraf BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına uymayan bir dizi başka sözleşme de imzaladı.
Örneğin, Tahran Moskova'dan bir dizi onarım ve teşhis ekipmanı, radyo izleme ekipmanı ve elektronik istihbarat sistemi satın aldı.
Dünya Silah Ticareti Analiz Merkezi'ne (TSAMTO) göre, İran Rus füze botlarına, korvetlere ve hava yastığı çıkarma gemilerine ilgi gösterdi.
Ayrıca TSAMTO müdürü İgor Korotçenko, Tahran'ın Rus Su-30 ve MiG-29SMT savaş jetlerini almak istediğini kaydetti. modernize edilen Su-25 saldırı uçaklarına İran da yoğun ilgi gösterdi.
İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Mohammad Baqeri, Ekim ayında Moskova'ya gelişinde yaptığı konuşmada, İslam Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Ebrahim Raeisi'nin "Doğuya Bak" politikasının yönetimi doğrultusunda Rusya ile askeri işbirliğinin geliştirilmesi konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Yetkili, "Rusya Silahlı Kuvvetleri ile işbirliğimiz var ve son yıllarda ikili işbirliği geliştirildi" diye ekledi.
Baqeri, İran'ın Tahran'a on yıldır devam eden BM silah ambargosunun sona ermesinden sonra Rusya ile silah alımları konusunda anlaşmalar imzaladığını ve bunun mevcut ziyarette görüşüleceğini söyledi. "Rusya Silahlı Kuvvetleri ile işbirliğimiz var ve ikili işbirliği son yıllarda geliştirildi."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.