Rusya pasaportu taşıyan Türk işçilere kısmi seferberlik şoku

Rusya pasaportu taşıyan Türk işçilere kısmi seferberlik şoku

Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta adeta çamura saplanan ve çözüm arayışına giren Putin, son çare ülkede kısmi seferberlik kararı aldı. Kararın ardından yaklaşık 300 bin Rus askere çağrıldı.

Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta adeta çamura saplanan ve çözüm arayışına giren Putin, son çare ülkede kısmi seferberlik kararı aldı. Kararın ardından yaklaşık 300 bin Rus askere çağrıldı. Rusya'da ilan edilen kısmi seferberlik sonrası Rusya'da bulunan Türkler ise Putin'in kararı sonrası askere alınma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Ülkede Rus pasaportu taşıyan Türklerin askere alınma ihtimali doğarken, Türk işçiler ise olası askere alınma durumunda çözüm arayışına girdi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Türk vatandaşlarımızın uzun süre Rusya’da çalışanların bir kısmı Ruslarla evlenmiş durumdalar. Kendilerine Rus pasaportu da verilmiş. Onların da askere alınma ihtimali var gibi gözüküyor" diye konuştu.

Eren, geçici bir seferberlik durumunda 22 milyar dolarlık iş hacmininin olduğu Rusya’da sektörel anlamda yaşanabilecek sıkıntıları değerlendirdi. Bloomberg HT yayınına katılan Eren "Türk işçileri açısından bir sorun yok. Rus vatandaşlığı ile ilişkisi olmayan çalışanlarımız açısından bir sorun yok. Sorun olma ihtimali de yok. Fakat bazı firmalarımızda, kendilerinde uzun süre çalışan Rus yöneticiler, Rus mühendisler var. Onların askere alınma süreci var. Dolayısıyla böyle bir eleman kaybı gibi bir süreç yaşayacağız" dedi.

'YANLIŞ ANLAMALARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Eren "Türk vatandaşlarımızın uzun süre Rusya’da çalışanların bir kısmı Ruslarla evlenmiş durumdalar. Orda aileleri oluşmuş durumda ve kendilerine Rus pasaportu da verilmiş. Bunlarla da ilgili bir sorun yaşanıyor. Onların da askere alınma ihtimali var gibi gözüküyor. Bununla ilgili Dışişleri Bakanlığımızın desteğiyle yanlış anlamaları çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Eren, olası bir eleman kaybı halinde nasıl bir süreç yaşanacağına dair soruya, "Rusya’da iş yapan firmalarımız Türkiye’nin önde gelen önemli firmaları. Şu anda maalesef Rusya’da çalıştırılan insan sayısının yüzde 15’inden azı Türk. Bunlar da daha çok beyaz yaka dediğimiz yönetim seviyesindeki kişiler. Diğer çalışan işçilerimizin çoğunluğu Uzak Doğu’dan, Vietnam’dan, Filipinler’den, Bangladeş’den gelmiş çalışanlar ve Rus yerli çalışanlarıydı. Bu işçi seviyesindeki değişimde eğer askere alınan Rusların yerine Uzak Doğu’dan da Türkiye’den de eleman aktarmak mümkün" şeklinde cevap verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.