Savaş israillilerin cüzdanını vurdu

Savaş israillilerin cüzdanını vurdu

Savaş nedeniyle hem cephede hem de içeride sıkıntı çeken İsrail'de ilk kez gıda fiyatlarında keskin bir yükseliş başladı. Marketlerdeki etiketler günlük değişmeye başlayınca İsrailliler de isyan bayrağını çekti..

İsrail ekonomisi 100 günlük savaşın ardından hedefte: fiyatlarda keskin bir artış ve harcamalarda büyük bir düşüş yaşandı…

İsrail gazetesi Israel Hayom , 14 Ocak 2024 Pazar günü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşından 100 gün sonra çeşitli tüketim alanlarında sürekli artan fiyat dalgasından muzdarip olan İsrailliler hakkında bir rapor yayınladı .

Gazetenin raporu, çeşitli gıda şirketlerinin zaten açıkladığı fiyat artışları göz önüne alındığında, İsraillilerin yakında ürün fiyatlarında daha fazla artış fark edeceğini ve bunun harcamalardaki düşüşle dengeleneceğini belirtti.

Rapor, savaş sırasında gıda zincirlerinde alışveriş yapanların karşılaştığı sorunlardan birinin, çeşitli ürünler için yüksek fiyatlar ve az sayıda promosyon olduğunu açıkladı. 

Gazetenin haberine göre, son dönemde birçok şirket döviz kurundaki artış ve savaş ortamında hammadde ve tarım ürünleri fiyatlarındaki artış nedeniyle fiyatlarında artış olduğunu duyurdu.

Tel Aviv'de bir süpermarkette alışveriş yapan bir kadın

Çevrimiçi pazar yeri Pricez tarafından yapılan testlere göre, birçok ürünün Ocak 2024'te savaş öncesi Ağustos 2023'e göre daha pahalı hale geldiği görülüyor.

Gazete şöyle devam etti: "İran pirincinin fiyatı yüzde 17, zeytinyağının fiyatı yüzde 9, kuru nohutun fiyatı yüzde 14, kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 11, kıymanın fiyatı yüzde 11, taze tavuk dilimlerinin fiyatı yüzde 10, taze şnitzel dilimlerinin fiyatı arttı.%9. arttı..” Bütün tavuk: %11, ton balığı: %10 ve beyaz un: %5.

İsrail Hayom gazetesine konuşan bir gıda zinciri yetkilisi ise şöyle konuştu: "Zeytinyağının fiyatı önemli ölçüde arttı. İsrail'de tedarik edilen petrolün büyük kısmı ithal ediliyor ve yurtdışındaki fiyatı da yaklaşık %120 arttı, bu da önemli bir maliyete yol açtı." Evde ek artış yüzde 20'ye ulaşabilir.” Zeytinyağının da arzı kısıtlı ve raflarda da pek çeşit yok.”

Yetkili, şunları ekledi: "Bütün bakliyatlar daha pahalı hale geldi. Bu kategorinin başında Soget firması geliyor ve İsrail para birimindeki fiyat düşüşü nedeniyle fiyatlarını artırdı. Buna ek olarak fiyatlar da artıyor." Husilerin tehdidi sonrası deniz taşımacılığının artması taze et fiyatlarındaki yükselişe bir yenisini daha ekleyecek.Çünkü arzda ciddi bir sıkıntı var ve ulaşım maliyetleri üç katına çıktı, bu da ortalama fiyatı artırdı. bir kilogram.”

Aynı kaynağa göre, "Fiyatlarda daha da artışlar göreceğiz. Son günlerde döviz fiyatları yükseldi ve yükselmeye devam ediyor, nakliye ve hammadde maliyetleri de arttı. Arz sıkıntısının devam etmesi fiyat artışlarına neden olacak. "

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.