Türk askeri varlığının çözüme kavuşturulması zaman alacak

Türk askeri varlığının çözüme kavuşturulması zaman alacak

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır ile Katar arasındaki diplomatik krizin sona ermesine ilişkin, BAE Bakanı Gargaş, Körfez'deki Türk askeri varlığına ilişkin olarak, "Çözüme kavuşturulması zaman alacak" dedi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır ile Katar arasındaki diplomatik kriz, 5 Ocak'ta Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesinde imzalanan bildiriyle sona erdi. Mayıs 2017'den beri süren krizin bitmesi sonrası BAE'den açıklama geldi. 

BAE Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Katar'a 3.5 yıl abluka ve boykot uygulamış ülkeler ile Doha arasında ticaret ve ulaşımın bir hafta içinde yeniden başlayabileceğini duyurdu.

"TÜRK ASKERİ VARLIĞI MESELESİ ZAMAN ALACAK"

 

"Anlaşmadan sonraki bir hafta içinde hayata geçirilebilecek adımlar arasında havayolu, nakliye ve ticaretle ilgili pratik tedbirler yer alıyor" diyen Gargaş, Türk askerini hedef aldı. Gargaş, tam diplomatik ilişkilerin kurulması ve Körfez'deki Türk askeri varlığı gibi diğer meselelerin çözüme kavuşturulmasının zaman alacağını söyledi.

BAE Bakanı, "Bazı meseleleri halletmesi daha kolay, diğerleri ise daha uzun zaman alacak" dedi.

"İKİLİ ÇALIŞMA GRUPLARI KURULACAK"

5 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın Ula kentinde düzenlenen KİK zirvesinde yayımlanan bildiriyle krizin çözülmesinden adını alan Ula Anlaşması ile çok iyi bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Gargaş, "Ama güvenin yeniden inşası konusunda sorunlar var. Diğer meselelerde ilerleme kaydetmek için ikili çalışma grupları kurulacak" diye ekledi.

TÜRK ÜSSÜNÜN KAPATILMASI TALEPLERİ YER ALMIŞTI

Ankara ile Doha Ortadoğu politikalarında birlikte hareket ederken, Türkiye, Katar'da 2 askeri üs kurdu, asker konuşlandırdı, ortak tatbikat icra etti, Katar da Türkiye'de çok sayıda ortaklığa ve yatırıma imza attı. 

Suud cephesinin 5 Haziran 2017'de uygulamaya başladıkları ablukanın kaldırılması için 23 Haziran 2017’de yerine getirilmesini istediği 13 maddelik listede, Türk üssünün kapatılması ve Türkiye ile askeri işbirliğinin sonlandırılması talepleri de yer almıştı. 

Diğer talepler arasında Katar merkezli Al Jazeera kanal-haber ağı ile diğer Katar fonlu medya kuruluşlarının kapatılması, Müslüman Kardeşler'le (İhvan) ilişkinin kesilip örgütün terörist ilan edilmesi, İran'la ilişkilerin kesilmesi vardı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın giderayak arabuluculuk çabaları sonucunda KİK içinde Katar'la uzlaşmaya varılması, Washington'ın Tahran'a karşı bir hamlesi ve Beyaz Saray'da Trump'ın yerine Joe Biden'ın gelmesi öncesi Riyad'ın tavizi olarak yorumlandı. 

Kaynak: Karar Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.