Ürdün'deki darbe girişimi senaryo mu?

Ürdün'deki darbe girişimi senaryo mu?

Ürdün Kralı ve eski Veliaht Prensi Hamza bin Hüseyin, ev hapsi krizinin ardından ilk kez birlikte görüntülendi. Krizin bu denli çabuk çözülmesi akıllara 'darbe girişimi senaryo mu?' sorusunu getirdi.

Ürdün’de Kral 2. Abdullah ile üvey kardeşi olan ve aynı zamanda bir dönem veliaht prens olarak görev üstlenen Hamza bin Hüseyin, geçen haftalarda yaşanan gerilimin ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı.

Ürdün’de eski veliaht prensi Hamza bin Hüseyin, ev hapsine alındığını açıklayıp, yönetimi yolsuzluk ve beceriksizlikle suçlamıştı. Ürdün’de “Ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle” 20 kişinin gözaltına alındığını ve Kral 2. Abdullah’ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin’in de Amman’daki evinde gözetim altında tutulduğu belirtilmişti.

Filistin, Mısır, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), ülke güvenliği ve istikrarının korunması için alınan tüm kararlarda Ürdün’ü desteklediğini açıklamıştı.

Yaşananların ardından Ürdün kralına ve ülkesine bağlılık sözü veren eski veliaht prens Hamza bin Hüseyin ile Kral 2. Abdullah, Ürdün’ün bağımsızlık günü kutlamaları dolayısıyla kamuoyunun karşısına çıktı.

Krizin bu denli hızlı çözülmesi ve darbe girişimine kalkışanların, Kral ile aynı karede yer alması, darbe girişiminin bir senaryo olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. 

ÜRDÜN'DE NELER YAŞANMIŞTI?

Ürdün resmi haber ajansına göre, kraliyet ailesinin bir üyesi ve Suudi Arabistan elçisi Hasan bin Zaid ve Basem İbrahim Avadallah dahil 20'nin üzerinde kişi "Darbe girişimine karıştıkları" suçlamasıyla tutuklandı. İki üst düzey saray yetkilisi ve adı belirtilmeyen "diğerleri", "yakın bir güvenlik takibi" sonrasında tutuklandı. 

Öncesinde eski veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in tutuklananlar arasında bulunduğu haberleri yayılsada daha sonra Ürdün ordusu tarafından yalanlandı. Kralın üvey kardeşi Prens Hamza’dan “ülkenin güvenliğini tehdit eden bazı eylemlerine son vermesi” talep edildiği Ürdün ordusunun açıklamasında kendisine yer buldu. duyuruldu.

The Washington Post, Ürdünlü bir saray danışmanına atıfta bulunarak, söz konusu "darbe girişimi"nin hedefinin Kral II. Abdullah'ı devirip yerine Prens Hamza'yı getirmek olduğunu aktardı. The Washington Post'ta konuşan yetkili daha fazla tutuklama haberinin gelebileceğini söyledi.

Kraliyet ailesinin üyelerinin yanı sıra, söz konusu darbe girişimi güvenlik görevlileri ve kabile liderlerini de içeriyor. Tutuklanan isimler arasında Suudi Arabistan bağlantılarıysa dikkat çekiyor. Suudi Hanedanlığı'ysa yaptığı açıklamada “Kral Abdullah’ın yanındayız ve ülkesinin güvenliğini sağlamada onu destekliyoruz.” dedi.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.