Yunanistan savaşa hazırlanıyor

Yunanistan savaşa hazırlanıyor

25 ocakta İstanbul'da başlayacak istikşafi görüşmeler öncesinde Yunanistan'ın askeri adımları dikkat çekiyor. Adaları işgal ederek askeri üsse çeviren Atina yönetimi savunma bütçesini 5 kat artırdı. Son adım ise zorunlu askerliğin uzatılması oldu

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler 25 ocakta İstanbul'da başlıyor. Kritik öneme sahip görüşmeler öncesinde Atina'nın askeri kapasitesini artırma çabası dikkat çekiyor.  Savunma bütçesini 2021 yılı için 5 kat artıran Miçotakis yönetimi gelecek 10 yılda 10 milyar dolarlık silahlanma harcaması yapacağını açıkladı.
 
Zorunlu askerlik 3 ay uzuyor

Yunanistan'ın askeri açıdan son adımı ise zorunlu askerliği uzatma kararı aldı.
Yunanistan'da kara kuvvetleri için 9 ay olan zorunlu askerlik süresinin 1 yıla çıkarılacağı bildirildi.
Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında toplanan Dış ilişkiler ve Savunma Konseyi (KYSEA) Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.
Kara kuvvetlerinde 9 ay olan askerlik görevinin 12 aya uzatılacağını belirten Panayiotopulos, bu kararın mayıstan itibaren geçerli olacağını aktardı.
Başbakan Miçotakis, 13 Eylül 2020'de Selanik Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, orduya 2025'e kadar 15 bin personel takviyesi yapılacağını duyurmuştu.

İşgal ettikleri adaları askeri üsse çevirdiler

Yunanistan Türkiye'ye karşı Ege adalarında da askeri hazırlık içinde. 2004 yılından bu yana Ege'de irili ufaklı yaklaşık birçok adayı işgal eden Yunanistan bu adaları Lozan ve diğer uluslararası antlaşmalara aykırı bir şekilde askeri üsse çevirdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ege'de uluslararası anlaşmalarla belirlenen gayri askeri statüde 23 adanın durumuna değinerek, "Gayri askeri statüde ada olmasına rağmen bunlardan 16'sı anlaşmalara aykırı olarak silahlandırılmıştır. Yunanistan'dan uluslararası hukuka, imzaladığı anlaşmalara ve iyi komşuluk ilişkilerine göre davranmasını bekliyoruz" sözleriyle bu durumu resmi ağızdan ortaya koymuştu. 
 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.