Balık almak da artık lüks: İnsanlar sadece bakıyor

Balık almak da artık lüks: İnsanlar sadece bakıyor

Et ve tavuğu alamayan yurttaşın tercihi olan balık da derinleşen ekonomik krizden nasibini aldı.

Et ve tavuğu alamayan yurttaşın tercihi olan balık da derinleşen ekonomik krizden nasibini aldı. Av sezonu açılan balığın fiyatları geçen seneye oranla iki kat arttı. Mazot başta olmak üzere artan maliyetlerden şikayetçi olan balıkçılar, “Yüksek maliyetlerden dolayı çoğu balıkçı denize çıkamıyor. Tezgaha gelen insanlar da sadece bakıyor. 10 kişiden 6’sı alamadan geri dönüyor” diyor.

1 Eylül’de açılan av sezonuna rağmen tezgâhlarda balık fiyatları geçen seneye oranla iki katına çıktı. halktv.com.tr’ye konuşan İstanbul Sarıyer, Beşiktaş ve Kadıköy’deki balıkçılar zamlardan yakındı.

‘Balıkçı denize çıkamıyor’

Çocukluğundan beri balıkçılık yaptığını belirten Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifi’nden Hakan Sadıkoğlu (53), daha önce bu derecede balık maliyetinin yüksek olduğu bir döneme denk gelmediğini söylüyor. Arkadaşlarının şu an denize çıkmaktan korktuğunu kaydeden Sadıkoğlu, “Şu anda bütün balıkçılar denizde olması gerekirdi. Ama artan maliyetlerden dolayı, ‘Çıkarsam yüzde yüz balık tutmalıyım’ düşüncesiyle birbirinden haber bekliyor. Yüksek maliyetlerden dolayı çoğu kişi denize çıkamıyor” dedi.

‘Tüketiciye yansıyor’

Balıkçıların en büyük derdinin artan mazot fiyatları olduğunu belirten Sadıkoğlu, “Geçen seneye göre büyük bir fark var. Bu durumda fiyatlar da artmış oluyor. Geçen sene 50 TL’ye satılan balık şu an 100 TL. Bu tüketiciye de yansıyor” diyor.

‘Eski fiyatlar olmayacak’

Önünde kimsenin olmadığı tezgahı işaret eden Sadıkoğlu devamında şunları söyledi: “Satışlar çok düşük. Normalde bu saate tezgâhın önünde en az 5-10 kişi sırada beklerdi. İnsanların alım gücü kalmadı. Fiyatların düşeceğine ihtimal vermiyorum. O eski fiyatlar olmayacak. Hamsi 50-90 TL, palamut 50-100 TL, istavrit 60 TL.”

‘Sadece konuşuyoruz’

Beşiktaş’taki balıkçılar çarşısında tezgâhı olan Cengiz Çimen’i (38) de müşterisi olmadığı için telefonla uğraşırken görüyoruz. 20 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Çimen, “Her sene bir önceki seneyi aratıyor. Ama bu sene çok daha kötü. Geçen sene fiyatlar biraz daha iyiydi. İnsanlar, bu krizde alternatif olarak gördükleri balığı nasıl alabilecek bilemiyorum. Gelen sadece bakıyor. Hepsi de ‘Pahalı’ diyor. İnsanlar ile sadece bol bol konuşuyoruz. Eve gittiğimde bu sefer eşimle konuşmuyorum (gülüyor)” ifadelerini kullandı.

‘10 kişiden 6’sı almadan geri dönüyor’

Kadıköy’deki balıkçılar çarsısında balık satan Mehmet Erol (64) da 20 yıldır bu işi yapıyor. Mazot başta olmak üzere artan maliyetlerin tezgâha da yansıdığını belirten Erdal, “Gelen 10 kişiden 6’sı alamadan geri dönüyor” diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.