Değeri 200 Ederi 100!

Değeri 200 Ederi 100!

Elektriğe, suya, doğalgaza ve temel kullanım hakkı olan yüzlerce ürüne getirilen zamlar karşısında ne yapacağını şaşıran vatandaşın mutfağına düşen ateş, her geçen gün büyüyor.

Ülkemizin en büyük banknotu yarı yarıya eridi…  100 TL değerindeki ürünler 200 TL’ye kadar yükseldi!

2020’nin ilk ayından itibaren sürekli artış gösteren gıda fiyatlarındaki zamların önü alınamıyor. Bu kahredici tablo karşısında dar gelirli vatandaşın cebindeki para da günden güne eriyor.

ETİKETLER HER ŞEYİ ORTAYA KOYUYOR

Millî Gazete, zincir marketlerde son bir yılda gerçekleşen fiyat artışlarını yerinde inceledi. Bu yılki etiket fiyatlarını geçtiğimiz yılki liste fiyatlarıyla karşılaştırdığımızda sıvı yağ, yumurta, süt ürünleri gibi onlarca farklı kalemde ürünlere devasa zamlar yapıldığı görüldü. 2020 yılının Eylül ayında 39,90 TL’den satılan 5 litrelik ayçiçeği yağı bu yıl 68,50 TL’den, 12 TL’den satılan 1 kilogram zeytin bu yıl 19,90 TL’den, geçen yıl bu zamanlar 3,25 TL olan 1 kilogram süt bu yıl 4,75 TL’den, geçen yıl 19 TL’den satılan 500 gramlık kaşar peyniri 2021 Eylül fiyatlarıyla 24,90 TL’den satılıyor. Vatandaşın cebine ateş düşüren zamlar market raflarında, et ürünleri, temizlik ve hijyen ürünleri, bakliyat, kuruyemiş gibi birçok kategoride kendini açıkça gösteriyor.

FİYATLAR YÜKSELDİKÇE YÜKSELDİ

Geçtiğimiz yıl bir markete girdiğinde cebindeki 200 TL’siyle zor da olsa bir poşetini doldurabilen vatandaş, aynı parayla bu yıl ancak poşetin yarısını doldurabiliyor. Yağ, şeker, un, süt, yumurta gibi en temel gıda ürünlerindeki fiyatların geçtiğimiz yıl bu zamanlarla kıyaslandığında son bir yıl içinde yüzde 30 ile yüzde 100 arasında zamlandığı görülüyor.

Yüksek enflasyonla birlikte önü alınamayan zamlar, vatandaşın alım gücünü iyice azalttı. Geçtiğimiz senenin Eylül ayındaki gıda fiyatları ile 2021 Eylül ayının market raflarındaki fiyat farklarını karşılaştırdığımızda toplumdaki geçim zorluğu açıkça ortaya çıkıyor. Piyasadaki en büyük banknot olan 200 TL ile 2020 yılında alışveriş poşetini zor da olsa doldurabilen vatandaşlar, bu yıl üst üste gelen zamlar sebebiyle poşetini dolduramaz hale geldi. Ekonomik durumu günden güne daha da bozulan vatandaş, cebindeki 200 TL’siyle 2020’nin Eylül ayında marketten aldığı ürünlerin bu yıl ancak yarısını alabiliyor.

2020-2021 FARKI… PARA AYNI PARA DEĞİL

Gıda, elektronik, tekstil, mobilya, kırtasiye, kozmetik, temizlik ürünleri ve daha birçok sektörde önü alınamayan zamlar, vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. 2020 yılında başlayan yüksek zamlar 2021 yılında da devam ederken Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle birlikte vatandaşın cebindeki para da günden güne erime gösteriyor. Her gün değişen etiket fiyatlarındaki zamları hayretle karşılayan vatandaşların mağduriyeti her geçen gün daha da büyüyor.

TEMEL GIDA FİYATLARI 2021’DE HER AY SÜREKLİ YÜKSELDİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın ‘Halkın Enflasyonu’ araştırmasına göre, gıda fiyatlarında Ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artış yaşandı. Temel gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 40’a yaklaştı. Halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yapılan araştırmanın sonuçları vatandaşın cebindeki yangının vahametini ortaya koymaya yetti.

GIDANIN HER ÇEŞİDİ ZAMLANDI

2021’in Ağustos ayı ile geçen yılın Ağustos ayı karşılaştırıldığında ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarına yüzde 28,4, et-balık fiyatlarına 22,7, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarına yüzde 35,7, yağ fiyatlarına yüzde 56,9, meyve fiyatlarına yüzde 68,8, sebze fiyatlarına yüzde 81,7, bakliyat fiyatlarına yüzde 29,2, diğer gıda fiyatlarına ise yüzde 16,4 oranında zam geldi. Sepete dâhil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının, bir önceki 12 aylık dönemdeki ortalama fiyatlarıyla karşılaştırılarak hesaplanan 12 aylık ortalamalara göre de gıda fiyatlarında yüzde 31,9 oranında artış yaşandı.

RAFLARDAKİ ETİKETLER HER ŞEYİ ORTAYA KOYUYOR

Millî Gazete, zincir marketlerde son bir yılda gerçekleşen fiyat artışlarını yerinde inceledi. Bu yılki etiket fiyatlarını geçtiğimiz yılki liste fiyatlarıyla karşılaştırdığımızda sıvı yağ, yumurta, süt ürünleri gibi onlarca farklı kalemde ürünlere devasa zamlar yapıldığı görüldü. 2020 yılının Eylül ayında 39,90 TL’den satılan 5 litrelik ayçiçeği yağı bu yıl 68,50 TL’den, 12 TL’den satılan 1 kilogram zeytin bu yıl 19,90 TL’den, 3,25 TL olan 1 kilogram süt bu yıl 4,75 TL’den, geçen yıl 19 TL’den satılan 500 gramlık kaşar peyniri 2021 Eylül fiyatlarıyla 24,90 TL’den satılıyor. Vatandaşın cebine ateş düşüren zamlar market raflarında, et ürünleri, temizlik ve hijyen ürünleri, bakliyat, kuruyemiş gibi bir çok kategoride kendini açıkça gösteriyor.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.