Emekliler Derneği'nden EYT'de yaş şartı tepkisi

Emekliler Derneği'nden EYT'de yaş şartı tepkisi

TÜED Genel Başkanı Ergün, EYT düzenlemesinde yaş sınırı olacağı şeklindeki haberlere tepki gösterdi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, milyonlarca kişinin emeklilik yaş sınırı (EYT) içinde olduğunu ve bu kişilerin bir an önce emekli olmayı beklediklerini söyledi.

Emeklileri temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu olarak hükümetin EYT düzenlemesi ile ilgili çalışmalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"EYT düzenlemesinin kapsamına dair en net açıklamayı, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin'den duyduk. Bakan Bey'in, 'Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil' şeklindeki açıklamalarını önemsiyoruz. Bu açıklamaya rağmen son günlerde EYT düzenlemesinde 50 yaş sınırının getirileceği yönündeki haberleri şaşkınlıkla takip ediyoruz. Yetkililerden bu haberleri bir an önce yalanlamalarını bekliyoruz. Çünkü EYT zaten çalışanların yaş şartı sebebiyle emekli olamaması sonucu ortaya çıkan bir sorun. Bu sorunun tek ve kalıcı çözümü, yaş şartının tamamen kaldırılmasından geçer."

"AYLIKLAR TEK BİR KRİTER ÜZERİNDEN HESAPLANMALI"

Emeklilerin çözüm bekleyen sorunlarına değinen Ergün, bunlardan ilkinin 2000 yılından sonra emekli olanlara hak verilmesi olduğunu vurguladı.

TÜED Başkanı Kazım Ergün, 2000 yılı öncesi emekliler için yapılan intibak düzenlemesinin 2000 yılı sonrası emekliler için de yapılmasını talep ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Karma emekli aylığı hesaplanmasıyla emekli olanlar, intibak yapılmasını bekliyor. Sosyal güvenliğin temel ilkesi, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olan sigortalılara eşit aylık bağlanmasını öngörmekte. Kanun değişikliklerinde bu ilke dikkate alınmadığından, her bir emekli aylık hesaplanmasına itiraz etmektedir. Yapılması gereken, 2000'li yıllara ait aylık hesaplamalarının tek bir kriter üzerinden yapılmasıdır. Kamuoyunun merakla beklediği EYT düzenlemesinin, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesi ile taçlandırılmasını bekliyoruz."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.