Gübrede ‘fahiş kâra’ ekonomik gerekçe!

Gübrede ‘fahiş kâra’ ekonomik gerekçe!

Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı gübrede fahiş kâr iddialarına yönelik GÜBRETAŞ'tan açıklama geldi. GÜBRETAŞ: Gübre fiyatlarını ekonomideki gelişmelere göre belirliyoruz!

Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı gübrede fahiş kar iddialarına yönelik GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı açıklama yaptı. Yumaklı’nın açıklamasında gübre fiyatlarının tedarik edildiği döneme göre belirlenmediğini ileri sürerek, gübredeki fahiş karı; ‘dönemsel ekonomik gelişmeler ile tarım ve gübre sektöründe ilgili sezona yönelik öngörülere’ bağlaması dikkat çekti. Ancak kurların düştüğü bir ortamda düşük fiyattan ithal edilen gübre fiyatlarına yapılan yüksek zamma hangi ekonomik gelişmelerin neden olduğu ise merak ediliyor.

DÜŞÜK FİYATTAN İTHAL EDİLEN GÜBRE DÜNYA PİYASALARI GEREKÇE GÖSTERİLER YÜKSEK FİYATTAN SATILIYOR!

Bilindiği üzere gübre firmaları, çiftçiye sattıkları gübreyi dünya piyasasında fiyatlar yükselmeden önce tedarik etmelerine rağmen,  dünya piyasalarını gerekçe göstererek yüksek zamlı fiyattan satmaları tepkilere neden olmuştu. Çiftçinin iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın 10 ve 17 Ocak’ta ithal ettiği üre gübresi ile ilgili ortaya çıkan rakamlar da ‘gübrede fahiş kâr’ iddialarını gündeme getirmişti.

MASRAFLARIYLA BİRLİKTE 277 DOLARA İTHAL EDİLEN GÜBRENİN ÇİFTÇİYE SATIŞ FİYATI 460 DOLARA KADAR ÇIKTI!

GÜBRETAŞ’ın kendi dış ticaret firması olan RAİNTRADE aracılığıyla 10 Ocak’ta 15 bin ton üre gübresini 226 dolara, 17 Ocak’ta ise 51 bin ton üre gübresini 228 dolardan ithal ettiği ortaya çıkmıştı. Tonda ortalama 50 dolar masrafla birlikte ithal edilen üre gübresinin GÜBRETAŞ’a maliyeti ortalama 277 dolara gelirken, söz konusu bu gübrenin dünya piyasalarındaki fiyat artışları gerekçe gösterilerek Tarım Kredi ortağı çiftçiye 450-460 dolarlara çıkan fiyatlarla satılması ‘gübrede fahiş kar’ iddialarını doğrulamıştı. Tarım Kredi Kooperatiflerinde üre gübresinin fiyatı 15 Şubat’ta 3260 liraya kadar çıkarken, gelen tepkiler üzerine üre gübresinin fiyatlarında kısmi bir indirim yapılarak 3 bin lira seviyesine çekilmişti. 

GÜBREDE FAHİŞ KÂRA EKONOMİK GELİŞMELER GEREKÇE GÖSTERİLDİ!

Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı bu rakamların ardından GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı’nın yazılı bir açıklama yaparak, gübre fiyatlarının sadece tedarik edildiği günün fiyat hareketlerine göre belirlenmediğini ileri sürmesi dikkat çekti. Yumaklı, "Ürünler ve hammaddeler birkaç ay öncesinden tedarik edilirken sadece o günün fiyat hareketleri değil, dönemsel ekonomik gelişmeler, tarım ve gübre sektöründe ilgili sezona yönelik öngörüler, ürünlerin fiyat ortalaması, stoklama maliyetleri, finansman giderleri gibi birçok konu değerlendirilerek satın alma kararı verilmektedir” dedi.

KURLARIN DÜŞTÜĞÜ ORTAMDA EKONOMİDE NASIL OLUMSUZ BİR GELİŞME OLDU?

Ancak gübrenin düşük fiyata ithal edilmesine rağmen yüksek fiyattan satılmasına neden olabilecek (Ocak ayının ortalarından sonra) ekonomide olumsuz bir gelişme olmamasına rağmen, (örneğin bu dönemde döviz kurları düştü) Yumaklı’nın fahiş kara gerekçe olarak ‘dönemsel ekonomik gelişmeler ile tarım ve gübre sektöründe ilgili sezona yönelik öngörüler’ gibi muğlak gerekçeler göstermeye çalışması dikkat çekti.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.