İbrahim Kahveci: Artık Gürcistan parası bile bizden değerli

İbrahim Kahveci: Artık Gürcistan parası bile bizden değerli

İbrahim Kahveci, bugünkü köşe yazısında henüz yapısal çöküşe geçmedik ama gerileyen ülke durumunda olduğumuzu söyleyerek "Artık Gürcistan parası bile bizden değerli." diye yazdı.

Veriler Türkiye ekonomisinin her geçen gün gerilediğini ve işsizliğin, enflasyonun can yaktığını ortaya koyarken, iktidarı ülkenin ilerlediğini iddia ediyor.

Bu duruma tepki gösteren ekonomist ve Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, "İlerlerken gerileyen ülke!" başlıklı yazısında, "Henüz yapısal çöküşe geçmedik ama gerileyen ülke durumunda olduğumuz da nerede ise her veride karşımıza çıkmaktadır" yorumunu yaptı.

Kahveci, Türkiye'nin durumunu eski Doğu bloku ülkelerine benzetti ve, "Hatırlarsanız SSCB çöktüğünde eski Doğu Bloğu ülkeleri uzun yıllar bu süreci yaşamıştı. Yapısal çöküş faturasını tabiri caiz ise 15-20 yıl ödemişlerdi. Türkiye için henüz bir yapısal çöküş söz konusu değil ama ekonomik göstergeler bu yönde çok ciddi işaretler vermektedir" ifadelerini kullandı.

"Gerilerken ilerlediğimizi söylemek ve bunu bir başarı olarak satmak büyük maharet olmalı" ifadelerini kullanan Kahveci, yazısını şu satırlarla sürdürdü:
"Mesela 2023 hedefini 2 trilyon dolar söyleyip sonra da 1 trilyon dolar ile milleti yetindirebilmek.
Henüz 1 trilyon dolar da gerçek değil zaten. Sadece geçen yıl 2023 yılı için 875 milyar dolar konulan OVP hedefi, şimdi 925 milyar dolara yükseltildi. Yani hedef bile 1 trilyon dolar değil.
Ama olsun yine de 1 trilyon dolara inmek büyük başarı!
Kişi başına 25 bin dolar söyledikten sonra 10.700 dolar hedeflemek bile apayrı bir şey. Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi hedefinden sonra 16. sıradan 20. sıraya gerilemek nasıl izah edilebilir?"
Gerileyen ülke için sadece dolar bazında gelirin düşmesi mesele değildir. Bazen ilerlerken de gerilemiş olursunuz. Nasıl mı? Anlatalım...
Hatırlarsanız emsal ülkeler ve/veya bizim gerimizde yer alan ülkelerin gelir durumlarını Dünya Bankası verilerinden aktararak vermiştim. Bir çok Afrika ülkesinin gelirleri bile bizim daha çok üzerimizde artış gösterdi.
İşte ilerlerken gerilme tam da budur.
Yıllar içinde büyüme gösterirsiniz ama küresel havuzda siz aslında görece gerilemiş bir ülke olmuşsunuzdur.
Bunu Gürcistan üzerinden de anlatabiliriz. Mesela 90’larda Gürcistan bizim için çok ucuz bir ülkeydi. Ama artık değil...
Artık Gürcistan parası bile bizden değerli.
Hatta Bulgaristan bile daha kısa süre önce Türkiye’den daha gerideydi. Ama artık Bulgaristan bizim için lüks ülke konumuna geldi.
İşte oyun kurarken oyuna gelmek tam da buna derler."

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.