Merkezi bütçede nisanda dev açık

Merkezi bütçede nisanda dev açık

Merkezi yönetim bütçesi nisan ayında 50,2 milyar TL açık verdi. Geçen sene nisan ayında bütçe 16,9 milyar TL açık vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nisan ayı merkezi yönetim bütçe istatistiklerini açıkladı. Buna göre, merkezi bütçe martta 50,2 milyar TL açık verdi.

Merkezi yönetim bütçesi Nisan’da 50,2 milyar TL açık verdi. Önceki ay bütçe 69 milyar TL’lik açık vermişti. merkezi yönetim bütçesi 2021 nisanda ise 16,9 milyar TL açık vermişti.

Nisanda merkezi bütçe geliri 164,1 milyar TL olurken, giderler 214,2 milyar TL oldu. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde bütçe toplam 19,4 milyar TL açık verdi.

FAİZE 19 MİLYAR TL HARCANDI

 

Nisan ayında faiz dışı denge ise 31,03 milyar TL’lik açık verdi. Faiz harcamaları nisanda 19,1, ocak-nisan döneminde 104 milyar TL oldu.

 

BOTAŞ’A TRANSFER ARTIŞTA

Hazine, Türkiye’nin doğalgaz ithalatının neredeyse tamamını gerçekleştiren BOTAŞ’a borç verme kalemi altında Nisan’da 5,7 milyar TL kaynak aktarırken, dört aylık dönemde borç verme kalemi altında bütçeden aktarılan tutar 58, 16 milyar TL’ye ulaştı. BOTAŞ’a ayrıca ilk dört ayda 5 milyar TL cari transfer yapıldı.

Doğalgazın ithalat fiyatları geçen bir yılda dolar bazında keskin yükselirken, bunun üzerinde bir de TL’nin kaybının yarattığı maliyet artışı eklendi. Doğalgaz yurtiçi tüketiciye maliyetin altında, yani sübvansiyonla satıldığı için aradaki fark Hazine’den karşılanıyor.

Hükümet benimsediği yeni ekonomik modelde cari fazla hedeflediğini belirtirken, süreç enflasyonda belirgin yükselişleri beraberinde getirdi. Enflasyonda oluşan ve oluşacak yükselişin hanehalkına etkisinin azaltılması için ise bütçe her geçen gün daha çok kullanılıyor. Özellikle Rusya işgali ile birlikte artan enerji faturası hem bütçeye hem de TCMB rezervlerine tarihte eşi görülmemiş etkide bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu yıl enerji sübvansiyonlarının maliyetinin 300 milyar TL’ye ulaşacağını belirtmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.