Türkbank yeniden faaliyete geçiyor! 'Yeni bir vurgun senaryosu'

Türkbank yeniden faaliyete geçiyor! 'Yeni bir vurgun senaryosu'

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "Türkbank’ı yeniden faaliyete geçirmek için BDDK’ya kim başvurdu?" diye sorarak kararın iyi niyetli bir adım olmadığını ifade etti.

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 20 yıl önce el konularak kapatılan Türk Ticaret Bankası’nın (Türkbank) yeniden açılması için, "Karanlık bir vurgun senaryosu tezgâhlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

BDDK, iş insanı Korkmaz Yiğit'e satıldıktan sonra Alaattin Çakıcı'nın ihale sürecine müdahale ettiğinin ortaya çıkmasıyla Mesut Yılmaz hükümetini de düşüren skandalın ardından Temmuz 2001'de bankacılık ve mevduat toplama yetkisi kaldırılan, Ağustos 2002'de de tamamen tasfiye edilen Türk Ticaret Bankası'na (Türkbank) 20 yıl sonra yeniden faaliyet izni verdi. Resmi Gazete’de dün yayınlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ilanında “5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10'uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7'nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde Türk Ticaret Bankası A.Ş.'ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

'İYİ NİYETLİ BİR ADIM DEĞİL'

Adı mafya ile ilişkilerde geçen Türkbank’ın yeniden faaliyete geçirilmesi kararı üzerine yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan, iktidarın Vakıfbank’taki hazineye hisse devri operasyonunu ve 20 yıl önce tasfiye edilen Emlakbank’ı İslami Katılım Bankası olarak yeniden açtığını anımsatarak Türk Ticaret Bankası’nın “şimdi tozlu depodan çıkartılıp bankacılık piyasasına sürülmesini masum ve iyi niyetli bir adım olarak görmediğini” söyledi.

'KİM BAŞVURDU?'

"Öncelikle Türkbank’ı yeniden faaliyete geçirmek için BDDK’ya kim başvurdu? BDDK kararının yayını için niye 16 gün beklendi?" diye soran CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Halen Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlüğü, denetçiliği iktidar emrindeki TMSF bürokratları tarafından üstlenilen bankanın yönetim kurulunda Ticaret Bakan Yardımcısı ve iktidarın eski bir bürokratı daha yer alıyor. Bankanın sermayesinin yüzde 98,5’u TMSF kontrolünde. Kalan yüzde 1,5 payın ‘diğer hissedarlara’ ait olduğu belirtiliyor. Kimdir bu diğer hissedarlar?"

'YENİ BİR 3-5 MAAŞ KAPISI'

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "TMSF envanterinde 2001 krizinde el konulup kapatılan, satışa çıkarılıp satılamayan pek çok özel banka varken neden Türkbank? Sahipsiz olduğu ve kasası iktidarın emrine sunulacağı için" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"TMSF-BDDK iş birliğiyle iktidarın kontrolünde 5’li çeteye, iktidar müteahhitlerine kredi dağıtıp ödemezlerse peşine düşmeyecek, iktidar medyasına reklam yağdıracak, giderayak içi boşaltılacak bir kasa yaratılıyor. Hazine halkın vergilerinden ya da borçlanarak Türkbank’ın içine milyarlarca TL sermaye koyacak. Milyonlarca genç işsizken, yeni açılacak Türkbank şubelerine seçim öncesi AK Parti referansıyla binlerce personel alınacak. Yönetim kurulu üyelikleri eski vekillere, bakanlara, il-ilçe yöneticilerine 3-5’inci maaş kapısı olacak.

'YENİ BİR VURGUN SENARYOSU'

" Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesine el koyan, 128 milyar dolar rezervi buharlaştıran, Halkbank’ı kara para aklama ithamıyla ABD yargısına teslim eden, kamu bankalarının görev zararlarını hazinenin sırtına yıkan, Türkiye’yi gri listeye sokan iktidar, şimdi de 20 yıl önce Türkbank’a göz diken mafyayı infaz yasasıyla serbest bıraktıktan sonra Türkbank’ı da TMSF’nin karanlık deposundan çıkartıyor. Karanlık bir vurgun senaryosu tezgâhlanıyor. Bu şaibeli planların ve milletin hakkının hesabı günü gelince sorulacaktır."

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.