Parasını nereye yatırmış?

Parasını nereye yatırmış?

Varlık alımını azlatma söylemleriyle doları yeniden coşturacak olan FED Başkanı Jerome Powell'ın portföyü ortaya çıktı. Powell'in elinde milyonlarca dolarlık tahvil tuttuğu öğrenildi.

ABD'de artan enflasyona karşı tahvil alımını azaltacak olan ve Türkiye dahil gelişmekte olan ülkeleri 2013'te yaşanan ‘taper tantrum’ krizine yeniden sürükleyecek olan ABD  Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın elinde tahvil tuttuğu ortaya çıktı.

FED BAŞKANININ ELİNDE TAHVİL TUTUYOR

Powell, FED'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileriyle mücadele kapsamında geçen yıl aldığı varlıklardan biri olan yerel yönetim tahvillerinden portföyünde tuttuğu öğrenildi.

CNBC'nin haberine göre, Fed Başkanı Powell, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in, bankanın 2020'de satın aldığı bazı varlıklara sahip olduğu öne sürüldü.

Haberde, Powell'ın 1,25 milyon  dolar ile 2,5 milyon dolar arasında yerel yönetim tahvillerinden portföyünde tuttuğu, söz konusu varlıkları 2019'da aldığı ve bunun rapor edilen toplam varlıklarının sadece küçük bir kısmı olduğu kaydedildi.

Rosengren'in de ipoteğe dayalı menkul kıymetlere sahip 151 bin dolar ile 800 bin dolar değerinde gayrimenkul yatırım ortaklığına sahip olduğu belirtilen haberde, Barkin'in ise 2020'den önce 1,35 milyon dolar ile 3 milyon dolar arasında şirket tahvili alımı yaptığı, söz konusu şirketler arasında Pepsi, Home Depot ve Eli Lilly'nin yer aldığı bildirildi.

Tahvil alımı azaltma kararından önce FED Başkanı Powell'in elinde tahvil tuttuğunun ortaya çıkması, bankanın kurallarının ihlal edip etmediği, çıkar amacı olup olmadığı yönünde soru işaretlerine neden oldu.

‘TAPER TANTRUM" NEDİR?

FED'in tahvil alımını azalttığı 2013'te Türkçeye “azaltma öfkesi” olarak çevrilen ‘taper tantrum’ krizi yaşanmıştı. Kriz sonucunda ABD Hazine getirilerinde artış yaşanmış ancak gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışı olmuştu. Bu durumda ise gelişen ülkelerin para birimleri dolar karşısında düşüşe geçmesine yol açmıştı. 

FED'in yeniden tahvil alımı söylemlerine karşılık geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) Başekonomisti Gita Gopinat gelişmekte olan ülkeleri, "bunu kaldıramazsınız" diyerek uyarmıştı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.