'Abdallar' parti kuramıyor... Engelleniyor iddiası

'Abdallar' parti kuramıyor... Engelleniyor iddiası

Türkiye’de sayılarının 3 milyon olduğunu belirten; Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman illerinde yoğun olarak yaşayan 'Abdallar' parti kurmasının engellendiği iddia edildi

ANKA'dan NAif Kaçmaz'ın haberine göre; Türkiye’de sayılarının 3 milyon olduğunu belirten ve Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman illerinde yoğun olarak yaşayan “Abdallar” “Doğuş Partisi” adı altında örgütlenmek istediler. Ancak iddiaya göre İçişleri Bakanlığı, parti kuruluş dilekçesini almamak için çeşitli gerekçeler öne sürüyor. Son yerel seçimlerde Gaziantep’te bağımsız belediye başkan adayı olan Mahmut Kayalar, “Hiçbir devlet dairesinde, hiçbir milletvekili veya belediyelerde hiçbir yerde söz hakkınız yok. Meclis’te dahi söz hakkımız yok. Bugün 3 milyon kişinin söz hakkı yok. Bütün partiler sadece seçim zamanı geliyorlar seçimden sonra hiçbir destekleri olmuyor, bizleri unutuyorlar. Onun için biz Doğuş Partisini kurduk. Ancak İçişleri Bakanlığı’na gidiyoruz geliyoruz bir türlü netice alamadık” dedi.

Türkiye’de düğün, nişan törenleri ve siyasetçilerin illerdeki karşılamalarında, parti kongrelerinde sıklıkla karşılaşılan müziği yapan davul zurna ekiplerinde yer alan Abdallar, toplumdan dışlanmaktan, temel haklara dahi ulaşamamaktan şikayet ediyor.

Kendi haklarını savunmak için “Doğuş Partisini” kurduklarını açıklayan Abdal Davulcu Aşiretleri Derneği Başkanı Mahmut Kayalar, parti kurmaları için gerekli şartları yerine getirmelerine karşın İçişleri Bakanlığı’nca kuruluş dilekçelerinin kabul edilmediğini öne sürdü.

Son yerel seçimlerde Gaziantep’te bağımsız büyükşehir belediye başkan adayı da olan Kayalar, kimliklerinden dolayı hiçbir devlet biriminde, siyasette ve belediyelerde yer edinmelerine izin verilmediğini ve ağır ekonomik şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerini anlattı.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Mahmut Kayalar, program ve tüzüğünü hazırladıkları “Doğuş Partisi”nin kuruluş dilekçesini ise İçişleri Bakanlığı’na bir türlü veremediklerini, çeşitli gerekçelerle başvurularının sürüncemede bırakıldığını söyledi.

Kayalar yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde dile getirdi:

“BİZLERE PARTİ KURULAMAYACAK DESİNLER YA DA BİR CEVAP VERSİNLER”

 “Bugün Doğuş Partisi’ni kurmak için 19 ilde çalışmalarımız devam ediyor. Bir ay önce parti ve tüzük programımızı her şeyimiz hazır olarak İçişleri Bakanlığı’na teslim etmek üzere gittik. Ne yazık ki eksik evrak olduğunu beyan ettiler ve bizde eksiklerimizi tamamladık. Geçen hafta içinde İçişleri Bakanlığı’na gittiğimizde İçişleri Bakanı’nın toplantısı olduğunu beyan ederek bizi bekletti ve yarın gelin, ondan sonra tekrar gittiğimizde yine yarın gelin dediler. Son olarak geçtiğimiz pazartesi biz sizi arayacağız dediler. Yani her gün bizleri günden güne atıyorlar ve muhatap dahi bulamıyoruz. Parti kurmak için başvurumuzu neden ve niçin almadıklarını beyan etmiyorlar. Doğuş Partisi olarak mağduruz. Her vatandaşın siyasi parti açma hakkına sahip olduğunu biliyoruz. Ve en azından bizlere parti kurulamayacak desinler ya da bir cevap versinler.”

“HEP HALKIN MUTLU GÜNLERİNDE OLDUK AMA BİZLER HİÇBİR YERDE TEMSİL EDİLEMİYORUZ”

Biz abdallar Türkiye’de 81 ilde 3 Milyonluk bir kitleyiz. Mesleğimiz düğünlere gidiyoruz, davul zurna çalışıyoruz, müzisyenlik yapıyoruz. Yani eğlencelere katılıyoruz. Genelde sokaklarda ek iş olarak, yani düğünlere gidemediği için sokaklarda kağıt topluyorlar. Birçoğu evine ekmek götüremiyor. İş konusunda hiçbir işe alınmıyoruz. Hiçbir devlet dairesinde, hiçbir milletvekili veya belediyelerde hiçbir yerde söz hakkınız yok. Meclis’te dahi söz hakkımız yok. Doğuş Partisi, Türkiye’nin garibanların işte bizim gibi zor durumda olan insanların, kısacası herkesin, esnafımızın Türk Milletinin partisi olacak. Biz aşiret topluluğu olarak hep hizmet yaptık. Aşiretimiz düğünlerde, hep mutlu günlerinizde oldu. hep mutlu günlerde sizlerle beraber olduk.”

Son zamanlarda pandemi nedeniyle düğünlerin ve eğlencelerin yasaklanması nedeniyle tamamen işsiz kalan Abdallar, kağıt toplayıcılığı yaparak ayakta durmaya çalışıyor.

Kaynak: KRT TV

    HABERE YORUM KAT

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.