Gaziantep'te et fiyatları tavan yaptı: 150 TL'ye dayandı

Gaziantep'te et fiyatları tavan yaptı: 150 TL'ye dayandı

"Gastronomi kentinde et fiyatları tavan yaptı. Kasaplar ve marketlerde gramla et satışı yapılmaya başlandı. Canlı hayvan fiyatlarında yüzde 40 artış oldu."

Döviz kurlarının bir türlü kontrol edilemeyişi ve ekonomideki kötü gidişat ve ithalatın artması et üretiminin düşmesine neden oluyor. Gittikçe hayvancılığın azaldığı bir zamanlar canlı hayvan ihracatının başkenti olan Gaziantep'te ise et fiyatları tavan yapmış durumda.

ET FİYATLARI KATLANDI

Üstelik Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesi ithal edilen etin de fiyatından kat kat pahalı satılmasına neden oluyor. Şöyleki bugün et fiyatları 140 liraya yaklaşmış durumda. Bugün reyonlarda kuzu kıyma 100, kuşbaşı 140 dana kuşbaşı 100 TL'ye dana kıyma ise 85 liradan satılıyor.

FİYATLAR REKORA KOŞUYOR

www.haber27.com haber merkezinin yapmış olduğu araştırmaya göre, girdi maliyetlerine bakıldığında geçen yıl bir torba yemi 120-130 liraya satın alırken, şimdi 230-250 liraya satıldığı, kepek yem geçen yıl 30 kiloğramlık torba 40TL'den 105 TL'ye çıktı.  ''Elektrik, mazot, tohum girdileri de hızla  arttı. Bu durum hayvanları da etkiledi. Bir yıl önce 350 liraya alınan mısır silajını artık 600 liradan satılmaya başlandı. Şu an hayvancılık çok zorlaştı, et fiyatları ileride daha da zamlanacak. Bu gidişle vatandaş besiciliği bırakacak. Bu seferde et bulunamayacak. Ya ithal gelecek ya da fiyatlar daha da yükselecek. Hükumetin bu konuya ilişkin tedbir alması bekleniyor.  

ET FİYATLARI 150 LİRAYA DAYANDI

Döviz fiyatlarının sürekli artışı nedeniyle et fiyatlarındaki artışı Gaziantep'te kasaplık mesleği ile uğraşan Şahin Alındı www.haber27.com'a şöyle açıkladı; "Etlerimiz zamlandı, ama bunun yanında piyasadaki tüm ürünlerde bir artış var. Marketlerde gündemde olan fiyat politikasının önüne geçilemiyor. İnşallah devletimizin çabaları sonrasında düzenlemeler yapılacaktır. Ticaret açısından yükselen fiyatların kimseye faydası olmuyor. İnsanlar bir kilo et alacakken, şuan yarım kilo hatta gram eti anca alabiliyor. Buda işlerimizi etkiliyor. Geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 40 civarında bir zam süreci yaşadık.  En çok kıyma ve kuşbaşı satıyoruz. Koyun Kıyma  80 TL' den 100 TL'ye, Koyun kuşbaşı 100 TL'den 140 TL'ye, Dana Kuşbaşı 65 TL'den den 100 TL'ye Dana Kıyma 60 TL'den 85 TL'ye satılıyor. Piyasaya göre olabildiğince fiyatları uygun tutmaya çalışıyoruz. Üretime, girdi fiyatlarına baktığımızda maliyetlerin yüksek olduğunu görüyoruz. Genel anlamda bir tedbir almamız lazımki artan fiyatların önüne geçilebilsin. Esnafın da vatandaşın da işi zor'' ifadelerini kullandı.

İŞTE YENİ ET FİYATLARI

www.haber27.com haber merkezinin yaptığı araştırmalara göre, et fiyatlarındaki artışın başlıca sebeplerinden birisi olan büyükbaş hayvanın kilogramı  28 TL'den 39 TL'ye, küçük hayvan fiyatınında  29 TL'den  40 TL'ye yükselmesinin ardından marketlerde ve kasaplarda et fiyetları ortalama olarak yüzde 40 artımış oldu. Buna göre; Kuzu kuşbaşı 100'den 140 TL'ye, Kuzu kıyma 80'den 100 TL'ye, kuzu çiğköfetik et  120'den 145 TL'ye, kuzu kemikli et 60'dan 90 TL'ye, Kuzu ciğer  80'den 140 TL'ye, kuzu kuyruk 40'dan 65 TL'ye, kuzu kelle 20'den 60 TL'ye kuzu mumbar 10''dan 40 TL'ye, dana kuşbaşı  65'den 100 TL'ye, dana kıyma 60'dan 85 TL'ye kemikli dana karkas  etin ise 50'den 65 TL'ye yükseldiği, bu fiyatların ise bu gün için geçerli olduğu ve zamlı et fiyatlarının artışlarının devam edeceği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.