Erdoğan'ı üzecek anket, AKP eriyor

Erdoğan'ı üzecek anket, AKP eriyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 21-28 Haziran tarihleri arasında yaptığı anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre Cumhur İttifakı’nın oy oranları azalırken muhalefetin oyları ise yükseliyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 21-28 Haziran tarihleri arasında 20 kentte gerçekleştirdiği araştırmanın sonucu açıkladı.

Katılımcıların yüzde 29,3'ü  "bu pazar genel bir seçim olsa" AKP'ye oy vereceğini belirtirken, 27'si " CHP", yüzde 12,6'sı " İYİ Parti", yüzde 11,6'sı "HDP", yüzde 6,5'i " MHP" cevabını verdi.

Görüşmecilerin,  2,9'u " Deva Partisi", yüzde 1,2'si Gelecek Partisi'ne vereceğini söyledi.

"Bu Pazar Bir Cumhurbaşkanlığı Seçimi Olsa Hangi Adaya Oy Verirsiniz?" sorusuna ise; görüşmecilerin 28'i " Recep Tayyip Erdoğan", yüzde 14,6'sı "Partimin Gösterdiği Aday Kimse Ona Oy Veririm", yüzde 13,7'si "Kemal Kılıçdaroğlu", yüzde 10,6'sı "Ekrem İmamoğlu", yüzde 7,3'ü "Selahattin Demirtaş", yüzde 6,3'ü "Meral Akşener", yüzde 5,7'si "Mansur Yavaş", yüzde 2,3'ü "Ali Babacan" ve yüzde 0,8'i ise "Muharrem İnce" dedi.

Ankette en dikkat çeken ayrıntılardan biri ise CHP ile AKP arasında oy farkının yüzde 2 oranına düşmüş olmasıydı.

“Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 29,3’ü “AKP”, yüzde 27’si “CHP”, yüzde 12,6’sı “İYİ Parti”, yüzde 11,6’sı “HDP” ve yüzde 6,5’i “MHP” yanıtı verdi.

Öte yandan “Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut koşulları göz önünde bulundurduğunuzda, erken bir genel seçime gidilmesi gerektiği düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 61,4’ü “Evet”, yüzde 22,4’ü “Hayır”, yüzde 16,2’si “Kararsızım” şeklinde yanıtladı.

 

“YÜZDE 87  SEDAT PEKER'İN İDDİALARINDAN HABERDAR”

“Sedat Peker'in son dönemde içerisinde hükümet ve devlet yetkililerinin de olduğu kimi isimleri zikrederek sosyal medyada ileri sürdüğü iddia ve anlatıları duydunuz mu?” sorusuna yüzde 87,1 “Evet”, yüzde 12,9 “Hayır” cevabı verdi.

“Sedat Peker'in sosyal medyadaki iddiaları oy verme tercihinizi etkiledi mi?” sorusuna yüzde 54,9 “oy verme tercihime hiçbir etkisi olmadı”, yüzde 23,2 “oy verdiğim partiye daha sıkı sarılmaya karar verdim”, yüzde 12,9 “duymadığım için oy tercihime etkisi olmadı”, yüzde 6,4 “hiçbir partiye oy vermemeye karar verdim”, yüzde 2,6 “oy verdiğim partiyi değiştirmeye karar verdim” yanıtı verildi.

“CUMHUR İTTİFAKI'NDAN KAÇIŞ”

Ankette, “Partimi değiştirmeye karar verdim” diyenlerin ilk sıralarını MHP ve AKP seçmeni oluşturdu. Katılımcıların yüzde 64,4’ü “iddiaların hiçbiri için etkili bir soruşturma yürütüleceğini düşünmediğini” ve yüzde 14,5’i “bir kısmının soruşturulacağını düşünüyorum” diye belirtti. Katılımcıların sadece yüzde 6,7’si “tüm iddiaları için etkili bir soruşturma yürütüleceğini” düşündüğünü bildirdi.

 

“MİLLET İTTİFAKI ÖNDE”

“Mevcut durumda, var olan ittifaklara oy verir misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 30,1’i “Millet ittifakına oy veririm”, yüzde 29,3’ü “Cumhur ittifakına oy veririm”, yüzde 23,9’u “Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, yüzde 8,9’u “Kararsızım”, yüzde 7,8’i “Hayır, hiçbir koşulda oy vermem” diye yanıtladı.

 

“HDP HANGİ İTTİFAKTA YER ALMALI”

Ankette, ittifaklara dair de katılımcılara soru yöneltildi. Katılımcılara “Sizce HDP nasıl bir ittifakta yer almalı?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 35,9’u “Hiçbir ittifakta yer almamalı”, yüzde 32,8’i “Millet ittifakında yer almalı”, yüzde 16’sı “Deva Partisi ve CHP’nin içinde olduğu yeni bir ittifakta olmalı”, yüzde 15,3’ü “Cumhur ittifakında yer almalı” yanıtı verdi. HDP hiçbir ittifakta yer almamalı diyen seçmenin yüzde 80,4’ü önceki seçimde HDP’ye oy verdiğini açıklarken, CHP’ye oy vermiş önemli bir seçmen grubu da içinde HDP ile Deva Partisinin olduğu yeni bir ittifak önerdiği görüldü.

 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

Araştırmada katılımcılara ilk olarak "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" diye soruldu.  Katılımcıların, yüzde 47,9'u Türkiye'nin birinci öncelikli sorununun "Ekonomik Kriz/İşsizlik" olduğunu belirtti. 

Yüzde 16,1'i "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" derken, yüzde 10,9'u "Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu", yüzde 8,9'u "Demokrasinin Olmayışı", yüzde 7,2'si "Kürt Sorunu" yanıtını verdi.Katılımcıların, 28,1'i "Ekonomik Kriz/İşsizlik", yüzde 18,8'i "Cumhurbaşkanlığı Sistemi", yüzde 14,9'u "Demokrasinin Olmayışı", yüzde 12,9'u "Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu", yüzde 11,9'u "Muhalefetsizlik" yüzde 6,4'ü "Kürt Sorunu", yüzde 4'ü "Eğitim Sistemi", yüzde 3'ü ise "Çatışma ve Şiddet Ortamı"nın Türkiye'nin "2. öncelikli sorunu" olduğunu belirtti.Görüşmeciler "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Başarılı Buluyor Musunuz?" sorusuna ise, 58,3'ü oranında "Hayır", yüzde 21,4 oranında "Kararsızım", yüzde 20,2 oranında da "Evet" cevabnını verdi.

Erken seçim: Yüzde 61 evet

"Türkiye'nin İçinde Bulunduğu Mevcut Koşulları Göz Önünde Bulundurduğunuzda, Erken Bir Genel Seçime Gidilmesi Gerektiği Düşünüyor Musunuz?" sorusuna ise; yüzde 61,4'ü "Evet", yüzde 22,4'ü "Hayır" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 16,2'si de "Kararsız" olduğunu söyledi.

Mevcut hükümet: Başarısız 

Görüşmecilerin yüzde 20,7'si "mevcut hükümetin ülkeyi yönetme performansını" yüzde 6,6'sı "çok başarılı" bulurken, yüzde 14,1'i "başarılı" yüzde 59,2'si ise Başarısız (yüzde 47,5'i "başarısız", yüzde 11,7'si çok başarısız) bulduğunu söyledi. Yüzde 20 ise "kararsız" olduğunu belirtti.

Araştırmada Sedat Peker'in sosyal medyada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere birçok siyasi hakkındaki iddialara ilişkin de soru yöneltildi.

Görüşmecilere, "Sedat Peker'in İçinde Kimi Hükümet ve Devlet Yetkililerinin de Olduğu Kimi İsim ve Kurumlara Dönük Soruşturulacağını Düşünüyor Musunuz?" diye soruldu.

Katılımcıların yüzde 64,4'ü "iddiaların hiçbiri için etkili bir soruşturma yürütüleceğini düşünmüyorum İddialarının" derken yüzde 14,5'i "bir kısmının soruşturulacağını düşünüyorum", yüzde 14,4'ü "fikrim yok", yüzde 6,7'si ise "tüm iddiaları için etkili bir soruşturma yürütüleceğini düşünüyorum" yanıtını verdi.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.