F-16 krizine Danimarka çözümü

F-16 krizine Danimarka çözümü

Danimarka, F-35'lerin gelmesiyle birlikte kullanmayı sonlandıracağı F-16 AM/BM uçaklarından 24'ünü satmaya hazırlanıyor. Potansiyel müşterisinin de Türkiye olduğu konuşuluyor.

Uzmanlar bu olası alımı, "ABD'den F-16V satışına izin çıkmazsa 'ara çözümün alternatif çözümü' olabilir" şeklinde değerlendirdi.

Danimarka'nın, sipariş ettiği F-35'leri kullanmaya başlayacağı 2025'ten önce, sahip olduğu 43 adet F-16 AM/BM savaş uçağından 24'ünü satmayı planladığı belirtildi.

The Copenhagen Post'un haberine göre; son dört aydır Danimarka, sipariş ettiği yeni uçaklardan dördünü test ediyor ve 27'sinin yani tamamının 2027 yılına kadar Danimarka'ya gelmiş olacağını öngörüyor. Satacağı F-16'ların on yıl daha ömürleri var ve her birinin 100 milyon kron değerinde oldukları düşünülüyor. Satışlardan elde edilen tüm gelir, tekrar savunma bütçesine yatırılacak.

TÜRKİYE POTANSİYEL BİR MÜŞTERİ

Türkiye'nin, Danimarka'nın F-16'ları için potansiyel bir alıcı olduğu söyleniyor. Fakat bu satışın oldukça zor olacağı da konuşulanlar arasında. Çünkü söz konusu satışın en son yine ABD'den onay alması gerekiyor ve Türkiye ile ABD arasında bir süredir savaş uçakları konusunda bir ihtilaf mevcut.

Türkiye, Rusya'dan S-400 tedarik ettiği gerekçesiyle 23 Eylül itibarıyla ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Ardından Türkiye'nin ABD'den F-35 yerine F-16 satın alabileceği konuşulurken, ABD Kongresi'nden 11 üye, Başkan Biden'a bu satışın da gerçekleşmemesi çağrısında bulunmuştu. Sonrasında 41 ABD'li vekil de bir mektup yayınlayıp aynı çağrıda bulunmuştu.

'ARA ÇÖZÜMÜN ALTERNATİF ÇÖZÜMÜ OLABİLİR'

Bu olası alım hakkında, Havacılık ve Savunma Politikaları Uzmanı Arda Mevlütoğlu ise sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı:

"Danimarka'nın F-16'larının alımı, ABD'den F-16V satışına izin çıkmazsa 'ara çözümün alternatif çözümü' olarak gündeme gelebilir. Tabi bu satış için ABD'nin izni gerekecektir ancak ikinci el F-16 için 'izin koparılması', son model F-16V'ye göre çok daha kolay olur muhtemelen. Bu uçakların F-16AM/BM modeli olduğunu vurgulamak gerekli."

F-16'ların olası alıcısının Danimarka Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Onayın ardından Adalet Bakanlığı ihracat lisansı verecek ve anlaşma, tedarikçi Lockheed Martin'in bulunduğu ABD'nin onayına sunulacak.

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.