Hatay'da 6.4 ve 5.8 lik büyüklüğünde deprem

Hatay'da 6.4 ve 5.8 lik büyüklüğünde deprem

Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sözkonusu depremden 3 dakika sonra ise Samandağ'da 5.8 büyüklüğünde deprem oldu. Halk TV ekibi de Hatay'daki depreme yakalandı. Halk TV programcısı Sorel Dağıstanlı, Arsuz yolunda ağır yaralı

Kandilli Rasathanesi'nin bildirdiğine göre, Hatay'ın Defne ilçesinde bugün saat 20.04'te 6.4 büyüklüğünde deprem oldu. Depremin derinliği 7.7 km olarak ölçüldü.

AFAD, 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından saat 20.07'de merkez üssü Hatay'ın Samandağ ilçesi olan 5,8 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. Bu depremin derinliği ise 7.0 olarak ölçüldü. NTV canlı yayınına katılan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hatay'da meydana gelen depremlerin artçı depremler olmadığını söyledi.

Deprem Lübnan’da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır’da da hissedildi.

Tsunami uyarısı

AFAD'dan yapılan uyarıda, bölgedeki hasarlı yapılara girmeme, riskli binaların çevresinde bulunmama ve doğru bilgi için resmi kaynakları takip etme çağrısında bulunuldu. AFAD, "Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi de tsunami uyarısı yayınlayarak, “Kıyıdan uzaklaşın ve yüksek bir yere gidin. Yetkililerin direktiflerine uyun” dedi.

‼????TSUNAMI ALERT
Following the #earthquake (#deprem) M6.4 occurred 14 km SW of #Antioch (#Turkey) 20 min ago (local time 20:04:29). Move away from the coast and reach a higher place. Follow national authorities' directives. Updates at the links provided below???? pic.twitter.com/GjjEJItxV0

— EMSC (@LastQuake) February 20, 2023

Hatay Valisi Rahmi Doğan“Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, "Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Değerli hemşehrilerim, depremler devam ediyor. Sizlerin canı ve sağlığı her şeyden daha önemli. Lütfen risk alarak hasarlı binalara eşya taşıma gibi nedenlerle dahi girmeyelim ve hasarlı binaların yakınında bulunmayalım” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Görür: Enerjisini boşalttı

Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür Halk TV’ye bağlandı. Hatay depremini yorumlayan Görür, “Hatırlarsanız depremlerden sonra ben ve Celal Şengör Hatay ve Adana havzasına dikkat etmek gerektiğini söyleyerek, kırılmamış faylar olabilir diye uyardık. Oralarda stres transferi söz konusu olabilir. Bu bizim beklediğimiz bir deprem. Maraş depreminin bir anlamda Hatay’a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir deprem. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı. Enerjisini boşalttı. Bir Adana Havzası kaldı. Kıbrıs’tan da endişe ediyoruz. Onlarla da konuştuk ve uyardık. Bunun devamının artık geleceğini sanmıyorum. Bu deprem çok da küçük sayılmaz. Adana yöresinde de bir stres transferi olmuş olabilir" dedi.

Gazeteci Dağıstanlı: Arsuz yolunda ağır yaralılar var

Halk TV programcısı Sorel Dağıstanlı depreme Hatay’ın Arsuz ilçesinde yakalandı. Halk Tv ekranlarında yayınlanan “Söylemezsem Olmaz” programına bağlanan Dağıstanlı deprem anını şu sözlerle anlattı:

"Çok ciddi şekilde sallandık. 6.4 olduğu açıklandı. Tek katlı bir bina içindeydik, oturuyorduk. Önce küçük sarsıntı oldu. Panik çıktı. Herkes üst üste panikle çıktı. Uzun sürdü. Dışarı çıktığımda arabalar zıplıyordu. Şu an yolda bir kaza var. İskenderun Arsuz yolunda ağır yaralılar var. 2 kişi ağır yaralı. Araba yayaya çarpmış ve şarambole yuvarlanmış. Arabalar, ambulanslar gidiyor. Siren çalarak giden araçlar var. Hasarlı binalara zarar vermiş olabilir bu deprem."

Gazeteci Metan: Arabayı sol şeritten sağa attı

Gazeteci Adem Metan da bölgede deprem sırasında şahit olduklarını, "Abartısız söylüyorum, arabayı sol şeritten sağa attı. Yatay bir depremle karşı karşıyaydık. Elektrikler kesildi. Binaların çökme seslerini duydum. Yolun şeritleri çöktü. Sahra Hastanesi’ne giden yol çöktü. Bir aracın geçemeyeceği şekilde tahrip olmuş" ifadeleriyle anlattı.

Haluk Levent: Çok bina gitti çok

Bölgedeki yardım çalışmalarını sürdüren Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent de depreme Hatay'da yakalandı. Çok sallandıklarını ifade eden Levent, birçok binanın yıkıldığını sosyal medyadan yaptığı, "Offff çok bina gitti çok çok" sözleriyle ifade etti. Levent, "Şu ana kadar bana gelen haber 5 hasarlı bina yıkıldığı yönünde. Bu sadece Samandağ mevkiinde. Buardan bilgilendireceğim daha sonra" diye yazdı.

Şu ana kadar bana gelen haber 5 hasarlı bina yıkıldığı yönünde.
Bu sadece Samandağ mevkinde.
Burdan bilgilendireceğim daha sonra.

— Haluk Levent (@haluklevent) February 20, 2023

Kılıçdaroğlu'ndan 'geçmiş olsun' mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu“Hatay’da peş peşe yaşanan, çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle bölgedeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dualarımız, yeni kayıpların yaşanmaması için” diye yazdı.

CHP'li Taşçıer: Yıkılan binalar olduğu söyleniyor

CHP Milletvekili Gökan Zeybek de deprem sırasında Hatay’ın Defne ilçesindeydi. Halk TV’ye bağlanan CHP’li vekil deprem sırasında yoğun bir panik yaşandığını belirterek, “Bugün burada İstanbullu vekillerimizle beraber koordinasyon toplantısı gerçekleştirmek için toplanmıştık. Artçılar gelmeye başladı. Ambulanslar geçmeye başladı. Merkezin çok yakınındaydı. Gerçekten de Kırıkhan’da depremin izlerini gördük. Biriken stres kısa fayları harekete geçirdi” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, “Depremin olduğu ana yerdeyiz. Milletvekillerimiz ile birlikte gelmiştik. Çok şiddetli bir depremdi. Çadırdan çıkarken yürüyemedik. Çok şiddetli bir depremdi. Umarım kimse zarar görmemiştir. Yıkılan binalar olduğu söyleniyor. Çok fazla ambulans sesleri var” dedi.

AFAD Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde artçı sarsıntı sayısının 6 bin 40’a ulaştığını açıklamıştı. AFAD yetkilisi Orhan Tatar, dün yaptığı açıklamada artçıların süreceğini belirterek ”6 ve üzerine çıkabilir” demişti.

AYRINTILAR GELİYOR...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.