O yemeğin tanığının ifadesine KRT ulaştı

O yemeğin tanığının ifadesine KRT ulaştı

Günlerdir tartışılan 18 Temmuz 2016 akşamı Karaköy Lokantası’ndaki yemekle ilgili çok önemli bir tanık ifadesine KRT ulaştı.

Günlerdir tartışılan 18 Temmuz 2016 akşamı Karaköy Lokantası’ndaki yemekle ilgili çok önemli bir tanık ifadesine KRT ulaştı. O gece orada bulunan ve iddianamede de ismi geçen Sylvia Tiryaki’nin ilk defa yayımlanan ifadesine göre Henri Barkey o gece Osman Kavala ile değil, 35-40 yaşlarında mavi elbiseli bir kadınla yemek yedi. Ancak Terörle Mücadele Şubesi’nin aldığı bu tanık ifadesinin, casusluk iddianamesini yazan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Hasan Yılmaz tarafından iddianameye konulmadığı ortaya çıktı.

Sultan Eylem KELEŞ / KRT TV

18 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul Karaköy Lokantası’ndaki bir akşam yemeği günlerdir konuşuluyor. Çünkü o yemek, iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan casusluk iddianamesinin en önemli parçasıydı. İddianameye göre, Osman Kavala ve ABD’li akademisyen Henri Barkey o yemekte buluşmuştu. Henri Barkey’in “Ben o gece Osman Kavala ile değil, tanınmış bir gazeteciyle birlikteydim” açıklaması sonrası Türkiye, o gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu KRT’den öğrendi. KRT ekibi iddiaları Aslı Aydıntaşbaş’a sormuş “Henri Barkey’i tanıyorum ama olayla bir ilgim yok” yanıtını almıştı. Bunun üzerine Henri Barkey açıklama yaparak o gece yemek yediği kişinin ismini vermiş, Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıklamıştı. Aslı Aydıntaşbaş ise kendisine çirkin bir komplo kurulduğunu savunmuş ve “Polemik yaratmamak için Kavala’nın bilgisi dahilinde sessiz kaldım” diye açıklama yapmıştı.

Son açıklama Osman Kavala’dan geldi. Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden yazılı açıklama yapan Kavala, “Savcılık Henri Barkey ile yemek yemediğimi gayet iyi biliyordu. Emniyet görevlileri lokantada yaptıkları araştırmada, o akşam kimlerin hangi masalarda oturduğu bilgisine ulaşmıştı. Emniyet’te yapılan sorgumda da bu durum teyit edilmişti” dedi. 

Sylvia Tiryaki

16 Temmuz 2016 akşamı Karaköy Lokantası’nda olan başka isimler de vardı. 15 Temmuz-17 Temmuz 2016 tarihleri  arasında, Henri Barkey’in de aralarında olduğu bir grup ile Büyükada’da bir otelde ‘İran ve Komşuları’ toplantısına katılan Sylvia Tiryaki ve Marwa Daoudy de o akşam Karaköy Lokantası’nda başka bir masada yemek yiyordu. Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Yılmaz’ın hazırladığı iddianamede Henri Barkey’in yemek yediği gazetecinin yer almaması dikkat çekerken, Tiryaki ve Dauody’nin ismi yer almıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.