Öksüz yavru

Öksüz yavru

Türkiye’de kötüye giden ekonomik verileri, Ankara’nın her yıl KKTC maliyesini destekleme rakamlarında da kendini gösterdi.

KKTC Maliye Bakanlığı verilerine göre ülkemizin her yıl aktardığı paranın bu yıl çok az bir bölümü gönderilebildi. 2021 yılı için KKTC’ye ayrılan bütçenin toplamı 3 milyar 238 milyon TL olarak belirlenirken, 9 ayda sadece yüzde 35,84’ü yani 895,9 milyon TL ödeme yapıldı.

 

LEFKOŞA, MAVİ VATAN’DA ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Türkiye, son dönemlerde Mavi Vatan doktrini ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz egemenlik sahasını savunmaya ve buradaki varlığını pekiştirme konusunda adımlar atmaya devam ediyor. Mavi Vatan doktrini kapsamında Akdeniz’de Ankara’nın en önemli gücü ve müttefiki ise KKTC. Her ne kadar bu birlik sarsılmaz bir zeminde devam dahi etse, Lefkoşa’nın Akdeniz’de konumunu sürdürebilmesi için Ankara’nın maddi ve politik yardımları büyük önem taşıyor. Ancak Türkiye’nin son dönemlerde içine girdiği ekonomik buhran, maddi yardımlarda büyük sorunlara neden olmaya başladı.

Türkiye’de kötüye giden ekonomik verileri, Ankara’nın her yıl KKTC maliyesini destekleme rakamlarında da kendini gösterdi. KKTC Maliye Bakanlığı verilerine göre ülkemizin her yıl gönderdiği paranın bu yıl çok az bir bölümü gönderilebildi. 2021 yılı için KKTC’ye ayrılan bütçenin toplamı 3 milyar 238 milyon TL olarak belirlenirken, 9 ayda bu rakamın sadece yüzde 35,84’ü yani 895,9 milyon TL ödeme yapıldı.

 

LEFKOŞA, MAVİ VATAN’DA ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Türkiye, son dönemlerde Mavi Vatan Doktrini ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz egemenlik sahasını savunmaya ve buradaki varlığını pekiştirme konusunda adımlar atmaya devam ediyor. Mavi Vatan Doktrini kapsamında Akdeniz’de Ankara’nın en önemli gücü ve müttefiki ise KKTC.

 

LEFKOŞA’YI DESTEKLEME HEDEFLERİ TUTTURULAMADI

Her ne kadar bu birlik sarsılmaz bir zeminde devam dahi etse, Lefkoşa’nın Akdeniz’de konumunu sürdürebilmesi, Ankara’nın maddi ve politik yardımları büyük önem taşıyor. Ancak Türkiye’nin son dönemlerde içine girdiği ekonomik buhran, maddi yardımlarda büyük sorunlara neden olmaya başladı. Akdeniz’de Türkiye egemenliğinin sürmesinde Lefkoşa’nın ayakta kalması için önem taşıyan bu maddi yardımlarda 2021 yılı hedeflerine ulaşılamadı.

9 AYDA PLANLANAN BÜTÇENİN YÜZDE 35’İ ÖDENEBİLDİ

2021 yılı için ‘TC Yardım ve Krediler’ önce 2 milyar 500 milyon TL daha sonra yapılan bir tadil ile de 3 milyar 238 milyon TL olarak belirlendi. Ancak şu ana kadar yapılan ödemeler ile rakamın yüzde 35,84’ü yani 895,9 milyon TL’si karşılandı.

 

KAMU MALİYESİ İÇİN AYRILAN BÜTÇENİN YÜZDE 27’Sİ ÖDENDİ

Bütçe planları sadece, bütçeyi destekleyecek kredi kalemlerinde değil diğer kalemlerde de tutmadı. KKTC Maliye Bakanlığı verilerini göre ‘TC Yardım ve Krediler’ kaleminde öngörülen rakamlar, gerçekleşen rakamların uzağında kaldı. Hazırlanan bütçede ‘Kamu maliyesinin desteklenmesi’ için sağlanacak kredi 1 milyar 150 milyon TL olarak belirlenirken, Eylül sonu ile yapılan ödeme ise hedefin sadece yüzde 27,7’sini karşıladı. Ocak-Eylül döneminde 862 milyon 500 bin TL ödeme yapılması gerekirken bu rakam 319 milyon 54 bin TL’de kaldı.

 

SAVUNMA BÜTÇESİNDE DE HEDEF TUTTURULAMADI

Bu tutturulamayan ödemelerde ise en çok dikkat çekeni savunma bütçesine ayrılan kalemde oldu. Mavi Vatan’da hem Ankara’nın hem de Lefkoşa’nın egemenliğini koruyabilmesi için önemli başlık olan savunma için 2021 yılında 762 milyon 800 bin TL bütçe ayrılırken şu ana kadar gerçekleşen ödeme ise yüzde 48 oranında yani 362 milyon TL rakamında kaldı.

 

9 AYDA, PLANLANAN BÜTÇENİN YÜZDE 35’İ ÖDENEBİLDİ

2021 yılı için “T.C. Yardım ve Krediler” önce 2 milyar 500 milyon TL, daha sonra yapılan bir tadil ile de 3 milyar 238 milyon TL olarak belirlendi. Ancak şu ana kadar yapılan ödemeler ile rakamın yüzde 35,84’ü yani 895,9 milyon TL’si karşılandı. Lefkoşa’nın egemenliğini koruyabilmesi için önemli başlık olan savunma için ise 2021 yılında 762 milyon 800 bin TL bütçe ayrılırken şu ana kadar gerçekleşen ödeme ise yüzde 48 oranında, yani 362 milyon TL rakamında kaldı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.