Onların eğitimine devlet de sahip çıkmadı

Onların eğitimine devlet de sahip çıkmadı

Sosyoekonomik gerekçeler ya da ailesi istemediği için okula gidemeyen çocukların ‘sahipsiz’ bırakıldığı açığa çıktı. Mahkemelerce haklarında eğitim ve danışmanlık tedbir kararları alınan çocuklarla ilgili işlemlerin yapılmadığı ve öğrencilerin

Ailesi tarafından okula gönderilmeyen ya da farklı nedenlerle örgün eğitimin dışında kalan çocuklar için uygulanması gereken tedbirlerde büyük zafiyet yaşandığı açığa çıktı. Çocuk, Asliye Hukuk ve Ağır Ceza Mahkemeleri’nce haklarında eğitim ve danışmanlık kararı alınan öğrencilerle ilgili işlemlerin yapılmadığı belirlendi.

‘GEREKLİ HASSASİYET’ GÖSTERİLMEDİ

Eğitimin dışında kalan dezavantajlı konumdaki öğrencilerin sahipsiz bırakıldığını ortaya koyan çarpıcı gerçek, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısı ile ortaya konuldu. Çocuk, Asliye Hukuk ve Ağır Ceza Mahkemeleri’nce haklarında eğitim ve danışmanlık kararları alınan öğrencilerin tedbir uygulamasındaki aksaklıklara ilişkin ilçe milli eğitim müdürlükleri uyarıldı. Örgün eğitimin dışında kalan öğrencilerle ilgili çalışmalarda, “Gerekli hassasiyetin” gösterilmediği, raporların belirlenen kriterlere uygun hazırlanmadığı bildirildi.

Haklarında eğitim ve danışmanlık için mahkemelerce tedbir kararları alınan öğrencilere yönelik uygulama değerlendirme raporları zamanında hazırlanmadı. Hazırlanan raporlar ise eksik bırakılarak çocuğa ilişkin tedbire devam edilip edilmeyeceği yazılmadı.

ÇOCUKLAR ÖRGÜN EĞİTİMİN DIŞINDA

Eğitimden uzak çocuklara yönelik uygulanması gereken tedbir işlemlerindeki zafiyetler bunlarla da sınırlı kalmadı. Adresinde bulunamayan çocuklarla ilgili gerekli işlemler yapılmazken adres tespiti için mahalle muhtarları ve kolluk kuvvetleri ile iş birliği içerisinde çalışılmadı. Okula devam etmeyen öğrencilerin devamları sağlanamazken devamları mahkemece zorunlu tutulan öğrencilerin de örgün eğitimin dışında kalmaması için gerekenlerin yapılmadığı bildirildi. Yazıya göre, eğitim tedbir kararı olmasına karşın okula devam etmeyen öğrencilerle ilgili, “222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu” doğrultusunda yapılması gerekenlerin hiçbiri hayata geçirilmedi.

VELİLERİ UYARIN

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaşanan aksaklıklara ilişkin ilçe milli eğitim müdürlüklerini uyarırken çocuğunu okula göndermek istemeyen velilere, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceklerinin anlatılması istendi.

***

1.9 MİLYON LİSE ÇAĞI

TÜİK'in son açıkladığı rakamlara göre lise çağındaki 15-19 yaş arasındaki çocuk veya gençler içinde eğitimde olmayanların sayısı 1 milyon 900 bini aştı. TÜİK 621 bin çocuk veya gencin sadece çalıştığını açıkladı. Ne eğitimde ne istihdamda olan ve ne yaptığı bilinmeyen çocuk veya gencin sayısı ise 1 milyon 280 bini geçti. (BirGün)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.