saldırı talimatı Kobani'den

saldırı talimatı Kobani'den

Türkiye, İstanbul'un göbeğinde düzenlenen hain saldırının yasını tutarken fail gece düzenlenen operasyonla kıskıvrak yakalandı. 3 aileden 6 canın hayattan koparıldığı, 2'si ağır 81 kişinin yaralandığı İstiklal Caddesi'ndeki saldırının failinin gözaltına

Türkiye, İstanbul'un göbeğinde düzenlenen hain saldırının yasını tutarken fail gece düzenlenen operasyonla kıskıvrak yakalandı. 3 aileden 6 canın hayattan koparıldığı, 2'si ağır 81 kişinin yaralandığı İstiklal Caddesi'ndeki saldırının failinin gözaltına alındığı anlar ortaya çıktı. Öte yandan İstanbul Emniyeti saldırganın kimliğini ve uyruğunu açıkladı.

İstanbul Beyoğlu'nda 6 kişinin hayatını kaybettiği, 2'si ağır 81 kişinin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili geniş çaplı inceleme başlatan polis, gece bir dizi operasyon düzenledi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saldırının faili olduğu belirlenen kadını kıskıvrak yakaladı. Zanlının gözaltına alındığı anlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

bom.jpg

ERDOĞAN: BİR TERÖR KOKUSU VAR, BİR KADIN BAŞROLDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hain saldırının ardından açıklamada bulunmuş, "Şu an itibariyle ilk incelemelerde, kesin olarak bu terördür dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibariyle oradaki kaçışmalar falan. Bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında ilk tespitler. Gerek İstanbul Emniyet Müdürümüz gerek kamera incelemeleri bunlar devam ediyor. Bunların sonunda nihai kararı inşallah vereceğiz." demişti.

Beyoğlu saldırısında bombayı kadın teröristin bıraktığı belirlendi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde 16.13'te bir kadın caddedeki banka çanta bırakıyor. Şüpheli kadın, çantayı koyduktan sonra uzaklaşıyor. Çanta bir süre bankta sahipsiz kalıyor. Birkaç dakika sonra ise o hain patlama gerçekleşiyor.

FAİLİN KİMLİĞİ VE UYRUĞU BELLİ OLDU

Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin-İdlib üzerinden Türkiye'ye eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını söylediği öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

– Olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli şahıs sağ olarak ele geçirilmiştir. Şahıs yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG Terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir.

– PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani'deki merkezinden İstanbul'da eylem talimatı alarak 13.11.2022 Pazar günü saat 16:20 sıralarında Bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan etmiştir. Olayla ilgili başlatılan çalışmalar çok yönlü olarak devam etmektedir.

emnnn.jpg

EYLEM TALİMATI KOBANİ'DEN GELMİŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sabah saatlerinde bombalı saldırının failinin gözaltına alındığını duyurarak, şu ifadelere yer vermişti:

"İlk değerlendirmelerden itibaren aynı iz üstündeyiz. Eylemin talimatının Kobani'den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin'den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Ve yine elbette ki bu olay hiç olmasaydı hiç can kaybımız olmasaydı ama şu anda sınırın ötesinde binlerce kahramanımız sınırın içerisinde dağlarda binlerce kahramanımız, şehirlerin içerisinde binlerce kahramanımız sadece terörü engellemekle mücadele ediyor. Biraz önce olayı yapan, bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'müzün ekipleri tarafından gözaltına alındı.

'ELDE ETTİĞİMİZ BULGULAR ÇERÇEVESİNDE PKK/PYD TERÖR ÖRGÜTÜ'

Ondan önce yaklaşık 21 kişi daha gözaltına alınmıştı. Özellikle bu konuda gayret gösteren arkadaşlarıma minnettarım. Çünkü eğer yakalanmamış olsalardı nereye gidecekleri konusundaki beyanlarını da verdiler. Nasıl bir operasyonla karşı karşıya kaldığımızı da bu en açık bir şekilde ifade etmektedir. Belki şunu söylemek gerekir. Terörün yüzü acıdır. Ama bu mücadeleyi bedeli ne olursa olsun sonuna kadar sürdüreceğiz ve özellikle bize dost gibi görünen tüm teröristleri ya kendi ülkesinde saklayan veya işgal ettiği alanlarda hüküm sürdüğü alanlarda teröristlere hayatiyet veren onlara kendi senatolarından resmi olarak para gönderen sözde müttefiklerimizin herhalde samimiyetsizlikleri ortadadır.

Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü. Ve tekrar söylüyorum. Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Mekanları cennet olsun. Ailelerinin, yakınlarının, dostlarının ve milletimizin başı sağ olsun."

PKK: BİZİM SİVİLLERİ HEDEF ALMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Fransız haber ajansı AFP, PKK'nın İstanbul'daki İstiklal Caddesi'nde pazar günü meydana gelen ve 6 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla bağlantıları olmadığını iddia ettiğini aktardı. PKK'dan yapılan açıklamada, "Bizim sivilleri herhangi bir şekilde hedef almamız söz konusu olamaz" denildi.

KOBANİ NEREDE?

Kobani, Suriye'de bir kent. Türkiye'nin Şanlıurfa, Suruç ilçesinin güneyinde yer alır. 54.681 nüfusa sahiptir. Nüfusunun yaklaşık yüzde 90'lık kesimini Kürtler oluşturmaktadır. 2012'de Kürt askeri gücü YPG'nin kontrolüne geçinceye kadar Suriye'nin Halep İli'nin, Ayn el-Arab İlçesi'nin merkezi idi. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından Fırat Bölgesi'nin merkezi ilan edildi. Aynı zamanda kentte yaşayanların yüzde 5'ini Türkmen, yüzde 4'ünü Arap ve yüzde 1'ini Ermeniler oluşturuyor.

KOBANİ RUSYA'NIN KONTROLÜNDE

2019'daki harekâttan sonra Fırat'ın doğusunda askeri denklem dramatik şekilde değişti. ABD Menbic, Kobani, Sırrin, Ayn İsa ve Tel Temir'deki güçlerini güneydoğuya ve petrol alanlarına çekerken Ruslar Tabka Üssü, Ayn İsa'daki 93'üncü Tugay, Sırrin Hava Üssü ve Kamışlı Havaalanı'na yerleşti.

Ruslar ayrıca Menbic, Amude, Dirbesiye, Kobani ve Haseke'de varlık göstermeye başladı. Rusların bulunduğu üs ve noktaların sayısı 18'e ulaştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.