Sandığa gölge düşürmeyin

Sandığa gölge düşürmeyin

Seçime sayılı günler kala meydanlara ‘istilalı, küffarlı, teröristli’ dil hakim oldu. Kutuplaştıran üslup tehlikeli olaylara zemin hazırlarken İçişleri’nin ‘Sonuçları güvenlik birimleri alsın’ girişimi seçime en büyük gölgeyi düşürdü. ‘Bakanlık ayrı sonuç

Seçime sayılı günler kala meydanlara ‘istilalı, küffarlı, teröristli’ dil hakim oldu. Kutuplaştıran üslup tehlikeli olaylara zemin hazırlarken İçişleri’nin ‘Sonuçları güvenlik birimleri alsın’ girişimi seçime en büyük gölgeyi düşürdü. ‘Bakanlık ayrı sonuç mu açıklayacak’ tepkileri geldi. Ortak sağduyu çağrısı yükseldi: Sandık başında polis, jandarma kazanana bile kaybettirir. Polisi çekin, Türkiye’ye bu lekeyi sürdürmeyin.

İçişleri’nin, seçim sonuçlarının kolluk kuvvetlerince alınıp bakanlığa bağlı GAMER’e kaydedilmesi kararı sandık güvenliği kaygılarını artırdı. Daha önce bakanlığın benzer yöndeki talebini reddeden YSK, sonuçların GAMER’e yüklenemeyeceğine de hükmetti. Sosyal medyada ‘Bu seçim sürecine darbedir. Seçimde tek yetkili YSK’ paylaşımları yapıldı. CHP’li Muharrem Erkek ‘Kanunsuz emir’ vurgusu yaparken SP’li Bülent Kaya “Yapılan suç” dedi.

‘İKTİDAR BU İKLİMİ BİLEREK OLUŞTURDU AMA HERKES KAYBEDER’

Gelecek Partisi lideri de hükümet cenahının gerilimi tırmandırdığını belirtti. ‘Küffar’, ‘14 Mayıs siyasi darbe’ söylemlerini işaret eden Davutoğlu “Bu iklim özenle oluşturuldu. Şimdi de üçüncü aşama olan fiili gerilim ortamı için bazıları kenarda bekliyor” dedi. İzlenen yolun Türkiye’ye kaybettireceği uyarısında bulunan Davutoğlu “Çok kritik bir eşikteyiz. Kaos peşinde koşanlara fırsat vermeyeceğiz. Bürokratlar yasadışı talimatı dinlemesin” ifadesini kullandı.

cdd.png

İçişleri Bakanlığı, sandık sonuçlarının polis ve jandarma eliyle alınıp excel tablosu haline getirilerek, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne gönderilmesine karar verdi. İçişleri Bakanlığı’nın GAMER üzerinden özel bir seçim sistemi hazırlayarak, paralel seçim kurulu oluşturma girişimi YSK’dan dönmüştü. Bakanlık bu kez sandık sonuçlarının polis ve jandarma marifetiyle alınıp excel tablosu haline getirilerek, GAMER’e gönderilmesini kararlaştırdı.

YSK, konuya ilişkin ‘Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından, Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine’ hükmetmişti. YSK, İçişleri Bakanlığı’nın seçim sandıklarında görevli polis ve jandarmadan alınacak sonuçların dosya halinde Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı sayfasına kaydedilmesi kararını da yasakladı.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Yüksek Seçim Kurulu’nun İçişleri Bakanlığı tarafından seçim sonuçlarını takip etmek üzere oluşturulan GAMER adli sisteme ilişkin verdiği kararı paylaştı. Erkek “Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek” uyarısını yaptı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Seçim YSK ve siyasi partilerin sorumluluğundadır. Yapamadığın işine bak sen. Hepimizin can güvenliğini korumakla sorumlu polisi ve jandarmayı da sorumluluk alanlarının dışındaki işlerle meşgul etme, suç işleme. Yine de sen bilirsin bitanesi” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya ise “İçişleri Bakanlığı sandık sonuçlarının polis ve jandarma marifetiyle alınıp excel tablosu haline getirilmesi için talimat vermiş. Güvenlik makalesi bile okumadan İçişleri Bakanı olunca görev tanımını karıştırması doğal. Kanunsuz her görev ve yetki suçtur” paylaşımında bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, YSK’nın daha önce verdiği ret kararının metnini paylaşarak “Herkes kendi işine baksın” dedi. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da “YSK’nın reddetmesine rağmen İçişleri Bakanlığı’nın hukuka aykırı bu talebinde ısrarcı” ifadesini kullandı.

İYİ Partili Uğur Poyraz “Seçim kurulları dışında kimse sandık ve tutanaklara elini süremez” derken LDP eski Genel Başkanı Cem Toker “Günün sonunda Soylu’ya bağlı jandarma, polis sandık tutanağını isteyecek. Paçası sıkan sandık kurulu başkanı ‘yasaya aykırı’ diyecek ve vermeyecek öyle mi? Sonra sandık başında cümbüş başlayacak. Yüce Türk yargısı gözetiminde hayırlı demokratik bir seçim dilerim” temennisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.