Sizin için yazdık! Erdoğan ve Biden görüşmesinin perde arkası

Sizin için yazdık! Erdoğan ve Biden görüşmesinin perde arkası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden 15 haziran'da bir araya gelecek. Bu görüşmenin ana gündeminde neler var? Tüm detayları analiz haberimizde ele alıyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden NATO zirvesi bir araya gelecek.

KRİTİK ZİRVE

Bu görüşme Ankara ve Beyaz Saray'ın önemli başlıkları arasında. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki görüşmeye ilişkin olarak ''Yapıcı bir şekilde birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiğini hissettiğimiz alanların ve fırsatların olduğu, aynı zamanda ciddi anlaşmazlıklar yaşadığımız alanların da olduğu bir nato ortağıyla olan ilişki" açıklamasında bulundu. 

Görüşme Türkiye- ABD ilişkileri açısında kritik önem taşıyor.

Uzmanlara göre görüşmenin ana başlıkları şöyle:

 

  • Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin geleceği.
  • ABD'nin Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle uyguladığı yaptırımlar.
  • NATO savunma planı ve ona bağlı olarak ABD- terör örgütü YPG/PKK ilişkisi.
  • Türkiye'de basın özgürlüğü ve insan haklarının durumu.
  • Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler.

S-400 ve ABD'nin bu nedenle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar görüşmenin özeğini teşkil ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konuya ilişkin bir süre önce açıklama yapmıştı. Price "Rus s-400 füzeleri, NATO ile uyumlu değil, NATO'nun güvenliğini tehdit ediyor. Bir NATO müttefikinin S-400 sistemini kabul etmesi bizim için özellikle önemlidir" demişti.

ABD-TERÖR ÖRGÜTÜ YPG/PKK İŞBİRLİĞİ

Beyaz Saray kaynakları kısa süre önce Türkiye'nin ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi üzerine Kabil'de güvenliği üstlenmesini teklif ettiğini ileri sürmüştü. Beyaz Saray'ın da böylece S-400'leri ABD ve Türkiye'nin ortak denetimi şartıyla yaptırımları kaldıracağı vurgulanmıştı.

Ancak Taliban'dan yapılan açıklamada diğer NATO güçlerinin yanı sıra Türk güçlerinin de Afganistan'dan çekilmesi gerektiği açıklandı. Bu planın işleyip işlemeyeceği ise henüz belli değil.

REUTERS'den de görüşme öncesi dikkat çeken bir iddia geldi. Reuters Türkiye’nin NATO’nun baltık ülkeleri savunma planını, "ittifakın ankara’nın terör örgütü YPG ile mücadelesinde daha fazla destek verene kadar reddettiğini" duyurdu. 

Haberde, Türkiye’nin NATO’daki temsilcisine, "ittifakın ypg’yi terörist örgüt olarak görene kadar, söz konusu savunma planlarını imzalamaması, talimatı verildiği" ileri sürüldü. 

ABD'NİN BALTIK PLANI

Baltık Blanı, Biden için rusya'ya karşı mücadelede çok önemli. Bu planın engellenmesi Rusya'nın Doğu Avrupa'ya açılmasına neden olabilir. Diğer yandan da obama döneminden bu yana terör örgütü YPG/PKK  ABD için bir Ortadoğu müttefiki. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'in, Baltık Planı ile ABD terör örgütü YPG/PKK ilişkilerini de masaya yatırması bekleniyor. 

Zirvenin bir diğer önemli başlığı da Türkiye'de basın özgürlüğü ve insan haklarının durumu. Kongre bu iki konuda Biden üzerinde ciddi baskı kuruyor.

Öte yandan Türkiye ve ABD liderleri bu gelişmelerin yanı sıra Akdeniz'i, Karabağ'ı ve Libya ile Suriye'yi de görüşecek. Görüşmeden çıkacak mesajlar ABD ve Türkiye ilişkilerinin bundan sonraki dönemi için kritik önem taşıyor.

Analiz haber: Kazım Kazımov. Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.