Dünyanın yedi harikasından biri tehlikede

Dünyanın yedi harikasından biri tehlikede

İzmir’de Efes Antik Kenti’nin olduğu bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ticari işletmeler, kafeterya ve müze yapılmak isteniyor. Bölgede inşaat çalışmaları başlarken, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, projeye tepki göstererek

İzmir’de Efes Antik Kenti’nin olduğu bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ticari işletmeler, kafeterya ve müze yapılmak isteniyor. Bölgede inşaat çalışmaları başlarken, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, projeye tepki göstererek, “Kentimizin turizmine yönelik katkıların Artemis Tapınağı'nı odağına alması gerekiyor” dedi.

 

İzmir’de Efes Antik Kenti adeta şantiye alanına döndü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından antik tiyatronun tam karşısında daha önce jandarma noktası olarak kullanılan alana ticari işletmeler, kafeterya ve yeni nesil teknoloji müzesi için inşaata başlanıldı.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre yüzlerce metre uzağına yeni ağaç dikilmesine, toprağın kazılmasına bile izin verilmeyen antik kentin olduğu bölgede inşaat çalışmaları bölge halkının tepkilere neden oldu. Efes Antik Kenti'nde Anadolu’nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis tapınağı yer alırken bu tapınak aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Bölge halkı, bölgenin yapılaşmaya açılmasını istemediklerini belirtti.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, alandaki ağaçların kesilerek 3 bin 500 metrekarelik kapalı alan oluşturulacağını söyledi. Sengel, “Efes'in göbeğine, antik tiyatronun karşısına, jandarmanın çıktığı yere 4 bin metrekarelik boş alana ağaçları da keserek, 321 metrekaresi ticari perakende alanı, 400 metrekaresi kafeterya mıdır, restoran mıdır belli olmayan 3 bin 500 metrekare kapalı alan nasıl yapılır” diye tepki gösterdi.

'Projeyi onaylamamız mümkün değil'

Ceritoğlu Sengel şunları dile getirdi:

Söz konusu proje, dijital müze, ticari alan ve kafeterya alanını içerecek şeklinde gündeme geldi. Efes Selçuk turizmine katkı sağlayabilecek dijital müze gibi projeleri usulüne ve yasalara uygun olarak, yerel ekonomimize zarar vermeyecek şekilde olduğu sürece faydalı görürüz. Fakat Efes Altkapı esnafımıza zarar verecek bir projeyi onaylamamız mümkün değildir. Bunun yerine, uzun yıllardan beri gündeme gelen bir alan var zaten. Kentimizin turizmine yönelik katkıların Artemis Tapınağı'nı odağına alması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.