Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı

AK Partili Fatma Betül Sayan Kaya tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Kaya hakkında tutuklama kararı verilirken, İlyas Kaya ve Ömer Gönül hakkında adli kontrol getirildi.

Kamuoyunda “fon vurgunu” olarak bilinen soruşturma kapsamında ikinci kez ifadeye çağrılan eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, eşi İlyas Kaya ve eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün ifadelerinin ardından Fatma Betül Sayan Kaya tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. İlyas Kaya ve Ömer Gönül hakkında adli kontrol kararı verilirken, Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı.

Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya hakkında savcılık, “Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma”, “Sermaye Piyasası Kanununa Muhalefet” suçundan tutuklama talep etmişti. Eski bakan sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA'NIN SEVK YAZISINDA ŞUNLARA YER VERİLDİ:

İnceleme ve Suç İddiası: Özata Denizcilik A.Ş. hisselerinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu tarafından rapor hazırlanmıştır. Şüpheli Fatma Betül Sayan Kaya'nın, kamuya açıklanmamış ve yatırım kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bilgilere sahip olduğu belirtilmektedir. Tera Grubu'nun şirket ve fon bazında ilgili hissede yoğun alım yaptığı tespit edilmiştir.

İlişkiler ve İşlem Zamanlaması: Şüphelinin Tera Grubu yöneticileri (Erdin Özel ve Emre Tezmen) ile yakın diyalog ve görüşme içerisinde olduğu, grupta yatırım hesabı açtığı belirlenmiştir. Hissede fiyat artışının Nisan 2026'da başladığı, tasfiye kararından bir gün öncesine (16.09.2026) kadar sürdüğü görülmektedir. Şüphelinin hisseyi Nisan 2026'da alıp 16.09.2026 tarihinde Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla virman yoluyla elden çıkardığı ve aynı gün bedelin hesabına yatırıldığı anlaşılmıştır.

Usulsüzlük ve Bilinçli İşlem Tespiti: Normal şartlarda T+2 takas süresine tabi olması gereken satışın, T+0 pozisyonunda virmanla aynı gün sonuçlandırıldığı tespit edilmiştir. Şüphelinin ilk kez borsa yatırımcısı olmasına rağmen yüksek tutarlı işlem yapması, şirket yöneticileriyle olan iletişimi ve tasfiye kararından hemen önce bu işlemleri gerçekleştirmesi, fiyat hareketleri ile tasfiye kararından önceden haberdar olduğunu ve bilerek hareket ettiğini göstermektedir.

Tutuklama Talebi: Şüphelinin kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunduğu, bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı ifade edilmiştir. Kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olgular, atılı suçun niteliği ve kanunda öngörülen cezanın üst sınırı göz önünde bulundurularak, 5271 sayılı CMK'nın 100. ve devamı maddeleri gereğince şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

günler süren sessizliğini bozdu
İstanbul'a yeni metro hattı geliyor
Denizin ortasında kurtarıldı
10 yıl derin dondurucuda sakladılar
8 İlde 25 Şirkete Eş Zamanlı Operasyon