Op. Dr. Ahmet Savran: Dünyada İş Kazalarının Yüzde 90’ı Ortopedik!

Hangi Kazalar İş Kazası Sayılmalı ? Ortopedi ve Travmatoloji ve El Cerrahisi Yan Dal Uzmanı Op. Dr. Ahmet Savran, günümüzde çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği alanında dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında yer alan iş kazaları konusunda soruları yanıtladı.

Hangi Kazalar İş Kazası Sayılmalı ?  Ortopedi ve Travmatoloji ve El Cerrahisi Yan Dal Uzmanı Op. Dr. Ahmet Savran, günümüzde çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği alanında dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında yer alan iş kazaları konusunda soruları yanıtladı.

Ortopedi ve travmatoloji alanında yaşanan iş kazaları konusuna değinen Savran, dünya genelinde iş kazalarının yüzde 85, 90’ının ortopedi alanının kapsadığının altını çizdi. İş kazası kavramının çok geniş bir kavram olduğunu söyleyen Op. Dr. Ahmet Sarvan, “Dünya Sağlık Örgütü tanımı ile iş yeri sebebiyle dolaylı ya da doğrudan meydana gelen yaralanmalara iş kazası deniyor. Bu bir insan hatasından ya da bir aletin teknik bir sorundan, dikkatsizlikler, acele etmek, gerekli koruyucu ekipman kullanım hatalarından olabilir” dedi. 

Hangi kazalar iş kazasıdır?

İşçi işyerinde yemek yerken kalp krizi geçirirse bunun da iş kazası sayıldığını belirten Op. Dr. Savran, “doğum yapıp çalışan ve süt izninde erken çıkıp yolda kaza yaparsa bu da iş kazasına giriyor. Durakta servis bekliyor, durağa başka bir araba giriyor bu da iş kazasıdır” örneği verdi. 

KOPAN PARMAĞIN TUTMASI DOĞRU TAŞIMAYA BAĞLI !

“İş kazalarında Soma faciasından sonra farkındalık arttı!”

Soma’daki büyük işçi katliamından sonra ülkemizde iş kazası konusunda farkındalığın daha çok arttığını, iş kazaları alanında bildirimlerin Soma’dan sonra fazlalaştığını ancak, kazalar azalsa da bildirimler artınca istatistiklerde de artış gerçekleştiğini söyleyen Savran, ortopedi alanında yaşanan iş kazaları konusunda şöyle konuştu: “Bakıldığında ortopedi ve travmatoloji, el cerrahisi konularında meydana gelen iş kazaları, el yaralanması, ayağına çelik burun ayakkabı giyiyorsa bile ağırlık düşmesi, yüksekten düşme gibi kaza çeşitlerini topladığımızda yüzde 85’i, 90 arasında el, bacak, kalça, omurga kazaları oluyor. Geriye kalan yüzde 15’i vücudun başka yerlerini kapsayan kazalar oluyor. Dünyada iş kazalarının yüzde 85-90’ı doğrudan hem ortopedi ve hem el cerrahisini kapsayan bir hasta sınıfı oluyor”

İş kazaları büyük soru işaretlerinin olduğu bir alan!

İş kazasının hayatın her konumunda olduğunun altını çizen Op. Dr. Ahmet Savran, “Bu konuda farkındalığın artırılması ve iş kazası konusunu, büyük soru işaretlerinin yer aldığı belirsiz bir alan olmaktan çıkarılmalıdır. İş kazası; işyeri, çalışan, çalışanın ailesi için de hem tıbbi, hem ekonomik, hem yasal sorunların ve soru işaretlerinin olduğu bir alan olarak kalıyor. Oysaki burada en önemli olan iş kazası geçiren çalışanın eski sağlığına kavuşması, uzuv kaybının olmaması, yaşanan durumu en hafif şekilde atlatması tüm konunun tarafları için en iyi şey olacaktır.” diye konuştu. (BSHA / Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Öğretmenler Acil Çözüm İstiyor!
Eskişehir Şehir Hastanesi Çalışanlarından Türk Halk Müziği Konseri
Ata Grup İzmir’de Göz Cerrahisi Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı
İzmir’in Gururu Ergince Zeytinyağları’na Hem Ulusal Hem Uluslararası Ödül!
TTB 78. Büyük Kongresi Tamamlandı