CHP'li isimlerden üst üste tepkiler

CHP'li isimlerden üst üste tepkiler

RTÜK üyesi CHP'li İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in 'özel hat' üzerinden televizyon yöneticilerine “yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm”

RTÜK üyesi CHP'li İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in 'özel hat' üzerinden televizyon yöneticilerine “yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm” mesajıyla tehdit ettiğini söyledi. RTÜK, televizyon kanallarını uyardığını doğruladı. CHP'nin gazeteci kökenli milletvekilleri; Tuncay Özkan ve Ali Öztunç karara tepki gösterdi. CHP'li Özkan, "Ak Parti sonunda yangınları söndürmenin yolunu buldu: RTÜK!" derken CHP'li Öztunç, "Bunun adı örtülü yayın yasağıdır!" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye, 28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayarak Muğla, Denizli, Uşak gibi diğer illere de yayılan yangın mücadelesini 7 gündür sürdürüyor. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, 7 gündür sürdürülen bu mücadelenin televizyon kanallarında gösterilmesine RTÜK tarafından engel getirildiğini duyurdu.

"TEHDİT SAVURUYOR"

Taşcı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

a1-614.jpg

RTÜK'TEN "YANGIN GÖRÜNTÜLERİ UYARISI" AÇIKLAMASI: “RTÜK’ÜN UYARMASI KADAR DOĞAL BİR ŞEY YOK”

RTÜK, televizyon yöneticilerine gönderilen “yangın görüntüleri uyarısı” ile ilgili olarak; “Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri ortadadır. RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı Yayıncılık Etik İlkeleri çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey yoktur" açıklaması yaptı.

RTÜK'TEN "YANGIN GÖRÜNTÜLERİ UYARISI" AÇIKLAMASI: “RTÜK’ÜN UYARMASI KADAR DOĞAL BİR ŞEY YOK”

RTÜK, televizyon yöneticilerine gönderilen “yangın görüntüleri uyarısı” ile ilgili olarak; “Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri ortadadır. RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı Yayıncılık Etik İlkeleri çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey yoktur" açıklaması yaptı.

 

RTÜK Başkanlığı, mesaj için açıklama yaptı. Açıklamada, mesaj için “RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı Yayıncılık Etik İlkeleri çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey yoktur" denildi. Açıklama şöyle:

 

"Ülkemizdeki radyo ve televizyon yayıncıları, TBMM’de millet iradesiyle çıkarılan 6112 sayılı Yasa çerçevesinde faaliyet göstermektedirler. Ayrıca RTÜK tarafından paydaşlarla birlikte hazırlanan ve yayıncılarımızın altına imza koyduğu Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri ortadadır. Bütün yayıncılarımız yayıncılık ilkelerinin farkındadır.  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Anayasa ve Kanunla teşekkül etmiş resmi yayıncılık otoritesidir. RTÜK’ün yayıncı kuruluşlarla teması doğaldır ve bu ilişkiler görevleri arasındadır. RTÜK Başkanlığı, Yasanın verdiği yaptırım yetkisinden önce yayıncı kuruluşlarla diyalog halinde yayınlardaki eksikleri istişare etmektedir. Gerekli hallerde uyarılar doğrudan muhatap Genel Yayın Yönetmenine iletilmektedir.

“KİŞİYE ÖZEL OLARAK GÖNDERİLMİŞTİR”

RTÜK Başkanlığı tarafından yapılan her olumlu ve yapıcı açıklamayı kamuoyuna farklı bir şekilde sunma çabası manidardır. Üst Kurul Başkanlığımız açık kapı iletişim politikasıyla hareket etmektedir.

Bugün ülkemizdeki yayıncı kuruluşlara ilettiğimiz mesaj yayıncı kurumların tepe yöneticilerine 'kişiye özel' olarak gönderilmiştir. Mesaj, diyalog çabamızın bir parçası olarak gizli ve saklı olmayan ilgili kanun maddelerinin ve yayıncılık etik ilkelerinin hatırlatmasıdır.  RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı "Yayıncılık Etik İlkeleri" çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey yoktur. Zira, bu ilkeler konusunda hassas davranılmasını istemek ve ikazda bulunmak yayıncılık alanını düzenleme ve denetleme görevi olan RTÜK’ün sorumluluğudur.

Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri'nin 15. Maddesi yani 'Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmak; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak' bölümü tüm yayıncılarımız tarafından kabul görmüş ve imzalanarak kayıt altına alınmıştır. Hal böyleyken bu hatırlatmaları yapmayı, farklı yerlere çekme çabalarını art niyet olarak görüyoruz." 

"MEMLEKETİ ÖYLE YAKTINIZ Kİ SİZİ RTÜK HORTOMU DA KURTARAMAZ"

RTÜK üyesi Taşcı'nın açıklamasını alıntılayan CHP'nin gazeteci kökenli vekillerinden, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, "Ak Parti sonunda yangınları söndürmenin yolunu buldu:RTÜK! RTÜK yangın söndürme kurumu oldu. Yalancının mumu ilk ateşte söner. Hakikat ile kavgada yenileceksiniz. Memleketi öyle yaktınız ki sizi RTÜK hortumu da kurtaramaz." dedi.

"YASAK OLUNCA YANGINLARIN SÖNECEĞİNİ Mİ SANIYORSUNUZ?"

CHP'nin gazeteci kökenli kurmaylarından, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Tunç da karara tepki gösterdi. CHP'li Tunç RTÜK'ün yaptığı paylaşımı alıntılayarak, "Bunun adı örtülü yayın yasağıdır!

Millet hükümetin beceriksizliğini duymasın diye şimdide bu yola girdiniz. Bu yasak olunca yangınların  söneceğini mi sanıyorsunuz?" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.