Konut Sigortası Özellikleri Nelerdir?

Konut Sigortası Özellikleri Nelerdir?

Ev, kişinin kendisini en güvende hissettiği mekânlardan biridir. Bu nedenle pek çok kişi, riskli ve tehlikeli durumları düşündüğünde evde yaşayabileceği durumları göz ardı edebilir.

Ev, kişinin kendisini en güvende hissettiği mekânlardan biridir. Bu nedenle pek çok kişi, riskli ve tehlikeli durumları düşündüğünde evde yaşayabileceği durumları göz ardı edebilir. Ancak diğer yandan hiç kimse ne evine ne de evindeki eşyalara zarar gelmesini de istemez. Bu gibi durumlar için alacağınız önlemler sayesinde evinizde huzurla yaşamaya devam edebilirsiniz.

Su basması, yangın, hırsızlık ve elektronik aletlerin bozulması gibi birçok durum, tadınızın kaçmasına yol açabilir. Konut sigortası ile evinizi ve evinizdeki değerli eşyalarınızı güvence altına alabilir ve risklere karşı koruma sağlayabilirsiniz. Böylece ev ya da ev eşyalarının aldığı hasarları da kolayca telafi etmeniz mümkün olur.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası; evinizi ve evdeki eşyalarınızı deprem, yer kayması, dolu gibi doğal afetlerden hırsızlık, taşıt çarpması ve yangın gibi birçok riske karşı koruma sağlayan son derece geniş kapsamlı bir sigortadır. Olası bir tehlike karşısında ortaya çıkabilecek masrafların giderilmesini sağlayan konut sigortası, evinizin aldığı büyük hasarlarda dahi bütçenizi korumanıza yardımcı olur. İsteğinize bağlı olarak yaptırabileceğiniz bu sigorta türünü kiracı olarak oturduğunuz ev için de yaptırabilirsiniz.

Yaşadığınız evin sahibi olmasanız dahi ev içinde bulunan eşyalarınızı da konut sigortası ile güvence altına almanız mümkündür. Birçok tehlikeye karşı teminatı bulunan bu sigorta türü sayesinde hem evinizi hem de eşyalarınızı olası hasarlara karşı koruyabilirsiniz. Poliçenizde yer alan ana ve ek teminatlar doğrultusunda hangi riskler için güvenceniz olduğu belirlenir. Başka bir deyişle konut sigortasının kapsamını isteğinize göre özelleştirebilirsiniz.

Konut Sigortası Ne İşe Yarar?

İsteğe bağlı olarak yaptırabileceğiniz konut sigortası, evinizi pek çok riske karşı koruma altına almanıza olanak tanır. Evinizin yanı sıra evinizin içindeki eşyaları da tehlikelere karşı korumanız konut sigortası ile mümkün olur. Doğal afetler, kazalar, su basması ve elektronik cihazların bozulması gibi durumlarda maddi zararları karşılayabilirsiniz. Evinizde ya da eşyalarınızda oluşan hasar, poliçe kapsamında ise sigorta şirketi tarafından size tazminat ödenir. Bu sayede yaşadığınız tatsız bir olayda karşı karşıya kaldığınız masrafları düşünmek zorunda olmazsınız.

Deprem bölgesi olan Türkiye’de her yıl birden fazla deprem olur. Konut sigortası olmayan bir ev, depremde yıkıldığında ise mülk sahibi ciddi bir maddi kayıp yaşar. Ancak sigorta yaptırmış kişiler, evin aldığı hasara bağlı olarak bir tazminat alır ve bu sayede maddi kayıpları kapatma imkânı elde ederler. Aylık olarak ödenen bütçe dostu primler ile konut sigortası yaptırarak depreme karşı da önleminizi alabilirsiniz.

Konut Sigortası Teminatları Nelerdir?

Konut sigortasında deprem, tsunami, yanardağ püskürmesi, yıldırım düşmesi, yer kayması, sel, dolu ve hortum gibi doğal afetler için teminatlar bulunur. Bunların yanı sıra yangın, su basması, taşıt çarpması, hırsızlık, cam kırılması gibi kaza ve tehlikeler için de teminatlar vardır. Konut sigortası yaptırmanız hâlinde terör, grev ve kötü niyetli hareketlere karşı da evinizi koruma altına almış olursunuz. Ek olarak dahili su, duman, komşuluk mali sorumluluk, kiracı mali sorumluluk, kira kaybı, enkaz kaldırma, enflasyondan korunma, ferdî kaza ve ikametgâh değişikliği gibi çeşitli teminatlar da alabilirsiniz.

Konut sigortası yaptırırken değerli eşyalarınızı da sigortalatmanız mümkündür. Mücevherler, antika eşyalar ve elektronik cihazlar gibi birçok ev eşyasını konut sigortası poliçesine dahil edebilirsiniz. Bu sayede bu eşyaları da hasar görme ve çalınmaya karşı güvence altına alabilirsiniz. Özellikle bir doğal afet söz konusu olduğunda evin içindeki eşyalar da zarar görebildiğinden değerli eşyaların poliçe kapsamında olması avantaj sağlar.

Konut Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?

Konut sigortası, zorunlu olmayan ve isteğe bağlı olarak yapılan sigorta türlerinden biridir. Bununla birlikte bazı istisnai durumlarda zorunlu konut sigortası yaptırmanız da gerekebilir. Eğer yeni bir ev alırken kredi çektiyseniz krediyi çektiğiniz banka, borcunuzu ödeyeceğiniz dönem için zorunlu konut sigortası yapmanızı talep edebilir. Bunun dışında ise isteğiniz doğrultusunda konut sigortası yaptırabilirsiniz.

Konut sigortası, zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK ile karıştırılmamalıdır. Konut sigortası ile kıyaslandığında kapsama alanı oldukça kısıtlı olan DASK, zorunlu bir sigortadır. Diğer yandan konut sigortası ise geniş bir kapsama alanına sahip olan isteğe bağlı bir sigortadır. DASK, depremle ilgili olarak belirli masrafların karşılanmasını sağlarken konut sigortası poliçedeki teminatlar doğrultusunda evinizle ilgili her bir detayı kapsar. Siz de evinizi güvence altına almak ve değerli eşyalarınızı korumak isterseniz sigorta şirketlerinden konut sigortası teklifi alabilirsiniz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.