Rahatsız oldular, rahatsızlık vermeye devam edeceğim

Rahatsız oldular, rahatsızlık vermeye devam edeceğim

Marketlerde ürünlerin üzerine yapıştırılmaya başlanan "Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde" çıkartmalarını hazırlayan görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun, İzmir'de gözaltına alındı. Akkoyun, akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Akkoyun'd

İşsizlik, enflasyon ve geçim sıkıntısı Türkiye'de milyonlarca vatandaşı derinden etkiliyor. Enflasyon nedeniyle alım gücü her geçen gün azalırken, vatandaşlar da tepkilerini farklı şekillerde dile getiriyor. Bunlardan bir tanesi de market raflarına yapıştırılan çıkartmalar...

Seçimlere günler kala market raflarına yapıştırılmaya başlanan "Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde" çıkartmaları sosyal medyada gündem olurken, çıkartmaları hazırlayan görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun, gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde serbest bırakıldı

Akkoyun, adli kontrolle serbest bırakılması istemiyle adliyeye sevk edildi. Akkoyun hakkında yurt dışına çıkış yasağı da istendi. Mahkeme, Akkoyun'un serbest bırakılmasına karar verdi.

'Rahatsız etmeye devam edeceğim'

Serbest bırakılan Mahir Akkoyun, “Bir gün önce binleri aşan şeyin bugün milyonların elinde olması benim için çok mutluluk verici bir şey. Söylediklerimden çok rahatsız oldular, gözaltına alınmam bunu gösteriyor. Yoksulluğu sefaleti gündeme getirmemden rahatsız oldular. Rahatsız etmeye devam edeceğim.” dedi.

Akkoyun'un ifadesi: Hakaret kastım yok

Akkoyun’un Adliye’de savcıya verdiği ifade de ortaya çıktı. Cumhuriyet'in haberine göre; Akkoyun ifadesinde üzerine atılı suçları kabul etmeyerek şunları söyledi:

“Ben grafik tasarımcı olduğumdan siyasi gündem olan bana göstermiş olduğunuz Twitter hesabımda paylaştığım etiketleri tasarladım. Sadece Twitter hesabımda paylaştım bu etiketlerin dökümünü ve marketlerde yapıştırma işlemini ben yapmadım bunu kimin yaptığı hakkında herhangi bir bilgim yok. Tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaşımda bulundum. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur. Hazırladığım görselleri kullanmak için pek çok kişi mesaj gönderiyordu bunlara cevap vermek zaman aldığından genel bir açıklama olarak tweeti paylaştım. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Yakalama kararı hukuka aykırı olup işleme itiraz etmekteyim” dedi.

Mahir Akkoyun'un gözaltı gerekçesinde dikkat çeken 'Seçim Kanunu' ayrıntısı

Sabah saatlerinde gözaltına alınan Akkoyun’a “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve Seçim Kanunu’nda yer alan “Reklam ve ilan yasağı” suçlamaları yöneltildi. Akkoyun’a yöneltilen Seçim Kanunu’ndaki suçlama maddesinin mülkü amirlerin sorumluluğundaki bir konu olduğu öğrenildi. Ayrıca Akkoyun’un bazı sosyal medya paylaşımları da soruşturma dosyasına konuldu.

Akkoyun’a yöneltilen Seçim Kanunu’nda yer alan “Reklam ve ilan yasağını ihlal etme” maddesini inceledik.

Bu kanuna göre seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar siyasi partiler, bağımsız adaylar, herhangi bir kurum veya kuruluş ya da vatandaşlar tarafından, bu Kanunda belirtilen yerler dışında, siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya parti bayrağı gibi malzemelerin asılmasının, yapıştırılmasının veya teşhirinin yasak olduğunu belirtiyor.

Aksi halde, bu ilan ve reklamların kaldırılacağı ve masrafların ilgilisinden tahsil edileceği kanunda vurgulanırken bu maddede belirtilen yasaklarla ilgili işlem yapma yetkisinin, seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününden önceki otuzuncu güne kadar mülki makamlarda olduğu belirtiliyor. Son otuz gün içinde ise bu yetkinin ilçe seçim kurullarına ait olduğu yine kanunda yer alıyor.

Bu kanundan anlaşılacağı üzere Akkoyun’un tasarladığı görsellerin seçim kanununa aykırı olduğu düşünülmesi halinde bu çıkartmaların kaldırması için seçime 30 günden fazla kaldığı için mülki makamlar işlem yapabilirdi.

Çıkartmalar nedeniyle Akkoyun para cezasına çarptırılabilirdi. Ancak böyle olmadı. Seçim Kanunu’nda mülkü amirlerin sorumluluğunda olan bir konu için Mahir Akkoyun gözaltına alındı ve bu kanun maddesi suçlama gerekçesi yapıldı.

Sosyal medyada tepki büyük

Akkoyun'un gözaltına alınması sosyal medyada büyük tepkiye neden oldu. Vatandaşlar, milletvekilleri, sanatçılar gözaltı kararına tepki gösterdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Akkoyun'un gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Tehditlerin korkutamadığı gençlerimizi özgürlüklerine darbe vurarak sindiremeyeceksiniz. Zulmünüz de baskınız da yakında son bulacak" ifadelerini kullandı. Akşener, Twitter'daki paylaşımında, "Biz gerçekleri söyleyen gençlerimizle tarih yazacağız! Sadece 37 gün kaldı" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise, "Yargı, adalet, hak, hukuk onun yüzünden ucuzladı. Bu hukuksuzluğa son verin. Mahir'i serbest bırakın" derken, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Korku imparatorluğuna hayır! Mahir Akkoyun'u serbest bırakın!" diye yazdı.

Gözaltı kararına tepki gösterenler arasında komedyen Kaan Sekban da vardı. Sekban, "Hayat pahalılığını hükümete bağlayan stickerları tasarlayan kişi bu sabah gözaltına alınmış. Önceki gün de bataklık zemine bina diken belediyenin haberini yapan İsmail Arı ifade vermişti. Ne bir hakaret, ne küfür var. Gerçekleri haykırmak bu ülkede gözaltı için yeterli. Zavallılık" ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.

"Erdoğan sayesinde..."

Akkoyun, üzerinde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu "Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde. Oy verirken aklında bulunsun" yazılı çıkartmalar tasarlamıştı.

CHP'den Mahir Akkoyun açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, bugün CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği toplantıda gündemi değerlendirdi.

Yurttaşların enflasyon altında ezildiği, ucuz et ve ucuz ekmek için kuyruğa girdiği Türkiye'de, raflardaki fahiş fiyatlara dikkat çekmek için AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının da olduğu çıkartmalar hazırlayan tasarımcı Mahir Akkoyun'un gözaltına alınmasına tepki gösteren Öztrak, şunları kaydetti:

"Koltuktan kalkmamak için mizah yapan gençlerimize bile zulmetmektedirler. Erdoğan ve Bahçeli’nin fotoğraflarıyla ‘Bu ürün bizim yüzümüzden pahalı!’ yapıştırması hazırlayan bir gencimiz, Mahir Akkoyun gözaltına alındı. Bu, zulmün daniskasıdır. Enflasyonu arşa çıkaracaksınız, ondan sonra enflasyonu düşürmekle uğraşacağınıza gençlerimizle uğraşacaksınız. Enflasyonu düşüremeyeceksiniz, gençlerimizi susturacaksınız. Buradan söylüyorum. Mahir Akkoyun’u derhal serbest bırakın. Milletimize zulmeden, bir de üstüne saçma sapan laf edenlerin, gençlerimizi gözaltına aldıranların sandıkta zevali yakındır.

Önümüzdeki seçim sıradan bir seçim değil. Bu seçimde tüm farklılıkları, tüm ideolojileri, tüm inançları bir kenara bırakıp, şu soruları lütfen kendinize sorun. Zalimden mi yanasınız, mazlumdan mı? Çalandan mı yanasınız, çalışandan mı? Ezenden mi yanasınız, ezilenden mi? Ayrıştırmadan mı yanasınız, yoksa birleştirip kucaklayandan mı? Yandaşın cebini taş atıp yorulmadan doldurandan yana mısınız, yoksa seni refaha kavuşturandan yana mı? Milletimiz, vicdanını dinleyecektir. Tarafını seçecektir. Mazlumdan yana, çalışandan yana, ezilenden yana, birleştirip kucaklayandan yana, kendisini refaha kavuşturacak olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun hanesine mührünü vuracaktır.”

 

KAYNAK: halktv.com.tr

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.