ABD'nin Ukrayna üzerinde 'korku ve panik' yarattığını söyledi

ABD'nin Ukrayna üzerinde 'korku ve panik' yarattığını söyledi

Çin, ABD'nin Ukrayna kriziyle ilgili "korku ve panik" yarattığını söyleyerek Biden yönetimini gerilimi azaltmak için müzakereleri bir an önce başlatmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı olduğunu belirtti.

“Ukrayna konusunda, sürekli Ukrayna'ya silah gönderen, korku ve panik yaratan ve hatta savaş tehdidini canlandıran ABD'nin aksine Çin, tüm tarafları birbirlerinin meşru güvenlik kaygılarına saygı duymaya ve dikkat etmeye çağırıyor. Sorunları müzakereler ve istişareler yoluyla çözmek ve bölgesel barış ve istikrarı korumak için birlikteyiz" dedi.

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının etkisiz olduğunu ve bu tür önlemlerin yalnızca durumu daha da kötüleştireceğini de sözlerine ekledi. 

Hua, "Ukrayna'nın durumunu doğru ve nesnel bir şekilde anlamak ve rasyonel ve barışçıl bir çözüm aramak için Ukrayna meselesinin esasını anlamak ve ilgili ülkelerin meşru güvenlik endişelerini eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde düzgün bir şekilde ele almak gerekir." dedi.

Pentagon: Rusya her an Ukrayna'ya saldırmaya hazır

Hua'nın yorumları, ABD askeri liderlerinin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya hazır olduğunda ısrar etmesi üzerine geldi.

Pentagon basın sekreteri John Kirby Çarşamba günü bir brifing sırasında, "Kesinlikle ek Rus askeri güçlerinin [Donetsk ve Luhansk bölgelerine] girdiğine inanıyoruz." Dedi.

Kirby, "Sayıları, oluşumların ne olduğunu, yeteneklerin neler olduğunu kesin olarak doğrulayamıyoruz, ancak bunun olduğuna kesinlikle inanıyoruz" diye ekledi.

"Artık her an saldırabilecekleri bir hazır durumda olduklarına inanıyoruz."

Ukrayna ve Batılı müttefikleri uzun zamandır Rusya'yı eski Sovyetler Birliği ülkesinin sınırına 150.000 asker ve silah yığarak bir işgal planlamakla suçluyor.

Rusya, Ukrayna'nın NATO askeri ittifakına katılma teklifi konusundaki güvenlik endişeleri nedeniyle askeri yığınağın savunma amaçlı olduğunu söyleyerek iddiayı reddetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kremlin'in Ukrayna üzerindeki mevcut krizi "diplomatik çözümler" yoluyla çözmeye hazır olduğunu söyledi, ancak Batı'yı ülkesinin çıkarlarının "müzakere edilemez" olduğu konusunda uyardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.