ÇİN ABD'yi Uyardı

ÇİN ABD'yi Uyardı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde Washington'u Çin Taipei'yi Hint-Pasifik stratejisine dahil etmemesi konusunda uyardı.

Wang, Çin'in, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in öne sürdüğü karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkeleri doğrultusunda farklılıkları etkin bir şekilde yönetmeye ve ABD ile ilişkileri istikrara kavuşturmaya istekli olduğunu söyledi.

Ancak, Washington'un Çin'i en büyük bölgesel zorluk olarak sınıflandıran "Hint-Pasifik Stratejisi"nin sözde yeni versiyonunu başlattığını iddia etti.

"Çin'i kontrol altına almak için Tayvan'ı kullanma" stratejisini ABD bölgesel stratejisine dahil etme girişiminin, Çin'i kuşatma ve kontrol altına alma konusunda "yanlış bir sinyal" gönderdiğini söyledi.

Üst düzey Çinli diplomat, ilişkilerin sadece rekabetle tanımlanamayacağını ve bazı ABD'li yetkililer tarafından Çin ile uzun vadeli şiddetli bir rekabetin borazanlığının iki ülke arasında tam bir çatışmaya dönüşebileceğini de sözlerine ekledi.

Çin, Çin Taipei üzerinde egemenliğe sahiptir ve “Tek Çin” politikası uyarınca, ABD dahil neredeyse tüm dünya ülkeleri bu egemenliği kabul eder, yani Taipei'de kendi kendini ilan eden hükümetle doğrudan diplomatik temas kurmamaları gerekir.

04287e19-1202-4e3c-b13b-d0be28cb1c4c.jpg

Pekin düzenli olarak adayı Washington ile olan ilişkilerinde en hassas konu olarak tanımlıyor.

Bu ayın başlarında Beyaz Saray, Tayvan'ı Çin'den ayıran boğazda barış ve istikrarı korumak için Hint-Pasifik içindeki ve dışındaki ortaklarla daha fazla diplomatik ve güvenlik kaynağı tahsis edeceğini söyledi.   

Pazartesi günü, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, iki şirket tarafından Tayvan'ın füze savunma sistemlerinin bakımı için Washington tarafından onaylanan 100 milyon dolarlık bir anlaşmaya yanıt olarak Raytheon Technologies ve Lockheed Martin'e yaptırım uygulayacaklarını söyledi.

ABD, Çin Taipei'sine silah satıyor ve çevresinde askeri güç gösterileri düzenliyor.

Daha yakın zamanlarda, ABD, Çin egemenliğini ve kendi belirlediği politikasını ihlal ederek, kendi kendini yöneten ada ile yakın diplomatik temas kurdu.

Buna karşılık Çin, egemenliğini öne sürerek adanın yakınında askeri devriyeleri ve tatbikatları artırdı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.