İsrail iç savaşın eşiğinde

İsrail iç savaşın eşiğinde

Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, İsrail ve Filistin arasındaki savaşa dair değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa, İsrail vatandaşlarının hükümetin politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldüğünü ve tepkilerini gösterdiğini belirtirken, "İsrail toplumu içerisinde büyük tepkilere yol açtı ve şunu söylüyor bazı takipçiler; belki bir iç savaş gerçekleşecektir İsrail içerisinde çünkü daha önce bir siyasi bölünme vardı. İsrail şu anda toplumsal bir bölünme ile karşı karşıya" dedi.

Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, 11 Mart 2023 tarihinde Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde "Filistin-İsrail ilişkilerinde son gelişmeler" konulu bir konferans düzenledi. Konferansta, İsrail'deki son siyasi gelişmeler ve bunun Filistin halkı üzerindeki etkileri ele alındı.

'FİLİSTİNLİLERE KARŞI ŞİDDET POLİTİKALARINI ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN GÖREVLENDİRİLDİLER'

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün bilgilendirmesine göre; Mustafa, İsrail'de aşırı radikal sağcılardan oluşan bir hükümetin kurulduğunu belirtti. Bu hükümetin programının radikal faşist ve Filistin halkının haklarını tanımayan politikaları içerdiğini ifade etti. İsrail hükümetinin programı arasında işgal etme, yeni yerleşim birimleri kurma ve Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri gibi politikaların bulunduğunu dile getirdi. Mustafa, hükümette yer alan bazı bakanların geçmişte terör suçlarıyla ilişkilendirildiğini ve bu kişilerin Filistin topraklarını işgal etmek ve Filistinlilere karşı şiddet politikalarını şekillendirmek için görevlendirildiğini aktardı.

İsrail hükümetinin aldığı kararların sadece Filistinlilere değil, İsrail toplumuna da zarar verdiğini vurgulayan Mustafa, hükümetin uygulamalarının İsrail içinde bir toplumsal bölünmeye neden olduğunu ifade etti. İsrail vatandaşlarının hükümetin politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldüğünü ve tepkilerini gösterdiğini belirtti.

ekran-goruntusu-2024-03-28-175322.png

Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa

'BELKİ BİR İÇ SAVAŞ GERÇEKLEŞECEKTİR'

Konuyla ilgili olarak Mustafa, "Bu hükümetin yaptıkları İsrail toplumunun bazı temellerini yerinden oynatmaktı. Mesela, anayasada değişiklikler yaptılar. Takip edenler bilir, İsrail toplumu içerisinde büyük tepkilere yol açtı ve şunu söylüyor bazı takipçiler; belki bir iç savaş gerçekleşecektir İsrail içerisinde çünkü daha önce bir siyasi bölünme vardı. İsrail şu anda toplumsal bir bölünme ile karşı karşıya. Her gün on binlerce bazen yüzbinlerce İsrailli eylemler yapıyor, yolları kapatıyor havaalanlarını kapatıyor, tepkisini gösteriyor bu hükümete. Çünkü; bu hükümetin İsrail devletini ve toplumunu dağıtacağına inanıyorlar ayrıca İsrail'in başka devletlerle ilişkilerini de bozacağına inanıyorlar" ifadelerini kullandı.

Mustafa, son dönemde İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin arttığını ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan saldırıların dozunun arttığını dile getirdi. Bu saldırılar sonucunda birçok Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve binlercesinin yaralandığını ifade etti. İşgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen yeni yerleşim birimleri inşaatlarının hızla devam ettiğini ve Filistinlilere yönelik saldırıların Nazilerin uyguladığı türden bir şiddet olduğunu söyledi.

Mustafa'nın konuşması, İsrail'deki siyasi değişimlerin Filistin-İsrail ilişkilerine ve bölgesel istikrara olan etkilerini vurgulayarak, uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.