İsrail'de 5. seçim korkusu!

İsrail'de 5. seçim korkusu!

Siyonist İsrail'de seçim kaosu büyüyor. İki yılda 4. kez yapılan seçimlerde sandıktan yine sonuç çıkmadı. 5. seçime gitmekten korkan muhalif partiler Netanyahu'nun ayağını kaydırmaya çalışıyor.

Siyonist İsrail'de seçim kaosu büyüyor. Geçtiğimiz hafta sandık başına gidilen İsrail'de Başbakan Netanyahu'nun partisi 30 milletvekiliyle seçimi önde tamamlarken, sağ ve sol blokta yer alan partiler koalisyon hükümetini kurmak için gerekli sayıya ulaşamadı.

SİYONİST İSRAİL KAOS İÇİNDE

Siyonist İsrail merkezli medyası, İsrail parlamentosu Knesset’te yedi sandalyesi bulunan Aşırı Sağ Partiler Birliği (Yemina) Başkanı Naftali Bennett’in Likud, Yeş Atid (Gelecek Var), Şas, Dini Siyonizm, Mavi-Beyaz İttifakı, Birleşik Tevrat Yahudiliği, İşçi, İsrail Evimiz, Yeni Umut ve Meretz partilerindeki üst düzey yetkililerle “İsrail'i kaostan kurtarmak ve devleti geri kazanıp görevlerini normal bir şekilde yerine getirmesini sağlamak için” toplantılar yaptığını bildirdi.

BEŞİNCİ SEÇİME GİTMEKTEN KORKUYORLAR

Kaynaklara göre Bennett, geçtiğimiz salı günü yapılan son seçimlerde hükümeti kurabilecek belli bir galip çıkmadığı için oluşan krizden siyasi partiler için net bir çıkış yolu olmaması ışığında, İsrail’i iki yıl içinde beşinci kez seçimlere gitmekten kurtarmanın en iyi yolunu arıyor.

MUHALEFET PARTİLER NETANYAHU'YU SAHNEDEN ÇIKARMAK İSTİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ve Yeni Umut Partisi Başkanı Gideon Saar gibi diğer partilerdeki eski müttefiklerini çekmeye çalışırken, bu liderler ve çoğu partinin başkanı Netanyahu'yu sahneden çıkarmaya çalışıyor. Netanyahu, Gantz ve Saar’a dönüşümlü başbakanlık teklifinde bulunmuştu ve bu teklifte daha sonra istifa etmeye hazır olduğu da yer alıyordu.

NETANYAHU HÜKÜMETİ KURMAK İÇİN İSTİFA ETMEYİ GÖZE ALDI

Şarkul Awsat'ın İsrail merkezli Kanal 12'den aktardığına göre; Netanyahu, Saar’ı hükümetin kurulup güçlendirilmesinin ardından istifa etmek şartıyla, kendi başkanlığındaki hükümete katılmaya çağırdığını söyledi. Netanyahu, hükümeti kurduktan bir yıl sonra istifa edeceğini vurguladı ancak Saar bu teklifi alaya aldı. Aynı şekilde Gantz da buna benzer bir teklifi reddetti ve Netanyahu’ya atıfta bulunarak “Cezai dosyalarla suçlanan bir kişinin yargılanması ile değil, devlet ile meşgul olan dürüst bir hükümet kurmak için çalışacağım” dedi. Gantz “Durumu değiştirmeyi taahhüt eden herkesle görüşmeler ve toplantılar yapılıyor” dedi.

Muhalefet partisi lideri Yair Lapid, Knesset’in çalışmaları için “Organizasyon Komitesi” başkanlığını devralmasına izin verecek kadar referans toplamaya çalışıyor. Bunun amacı komitenin mevcut başkanını görevden alıp yeni bir başkan seçmek ve ardından da Netanyahu'nun başbakanlığa aday olmasını engelleyecek bir yasa çıkarmak. 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.