Gaziantep’te Vekil Sayıları Netleşmeye Başladı!

Gaziantep’te Vekil Sayıları Netleşmeye Başladı!

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri sona erdi. 1 milyon 358 bin civarında seçmenin 4 bin 64 sandıkta oy kullandığı Gaziantep’te de sayım işlemleri tamamlandı.

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri sona erdi. 1 milyon 358 bin civarında seçmenin 4 bin 64 sandıkta oy kullandığı Gaziantep’te de sayım işlemleri tamamlandı. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Gaziantep’te AK Parti 8 milletvekili ile mevcudu korudu. CHP ise oy oranını artırarak 3 vekil çıkarırken, 2018 Seçimlerinde 2 vekil meclise yollayan MHP 1 vekile düştü. İYİ Parti 1 vekili korurken, Emek ve Özgür İttifakı da Gaziantep’te 1 vekilde kaldı.14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimlerinden sayım işlemleri devam ediyor. www.haber27.com verilerine göre sandıkların yüzde 73,15’inin açıldığı Gaziantep’te siyasi partilerin vekil dağılımı da belli oldu. 361 bin 381 oy oranı ile yüzde 45,7’lik başarı yakalayan AK Parti 8, 164 bin 567 oy alarak yüzde 20,64’e ulaşan CHP 3, 2018 seçimlerine oranla gerileyen MHP 1, yine 2018 Seçimlerine oranla gerileyerek yüzde 8,12 oranına gerileyen Yeşil Sol Parti 1 ve 2018 seçimlerine oranla oy oranı düşen İYİ Parti 1 vekil çıkardı.


AK PARTİ VEKİL SAYISINI KORUDU!

2018 Seçimlerinde 8 vekil çıkaran AK Parti, 2023 seçimlerinde bu vekil sayısını korudu. Buna göre, Önceki dönem Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Eyup Özkeçeci, Ali Şahin, Derya Bakbak, Mesut Bozatlı, Şehzade Demir, İrfan Çelikaslan ve Bünyamin Bozgeyik TBMM’ye giden isimler oldu.

CHP’NİN VEKİL SAYISINI ARTIRDI!

2018 Seçimlerinde Gaziantep’ten 2 vekil çıkaran CHP, bu seçimlerde DEVA ve Saadet Partili isimlere listesinde yer vermişti. Üçüncü sırada yer alan DEVA Partili Ertuğrul Kaya’nın etkisi ile CHP Gaziantep’te 3 vekil çıkardı. CHP Meclise Hasan Öztürkmen, Melih Meriç ve Ertuğrul Kaya’yı göndermeyi başardı.

MHP AĞIR YARA ALDI!

2018 Seçimlerinde yüzde 12,7 oy oranı ile Gaziantep’ten 2 vekil çıkaran MHP, 2023 seçimlerinde bu vekil sayısını kaybetti. 80 bin civarında oy alan MHP, birinci sıra milletvekili adayı Sermet Atay’ı meclise taşıyabildi.

YSP İSTEDİĞİNİ ALAMADI!

2018 Seçimlerinde Gaziantep’te yüzde 11 civarında oy alan HDP’de kayıp yaşayan partiler arasında yer aldı. 2023 seçimlerine Emek ve Özgürlük İttifakı ile Yeşil Sol Parti olarak katılan HDP, 1 vekille yetindi. Seçimlerde iki vekil çıkaracağı düşünülen Yeşil Sol Parti’nin bu performansı dikkat çekti.
 

İYİ PARTİ TEK VEKİLLE YETİNDİ

Oy oranı gerileyen partilerden bir tanesi de İYİ Parti oldu. Liste ve örgüt krizinin yaşandığı İYİ Parti’de 1.sıra milletvekili adayı Mustafa Gürban ile ilgili tartışmalar da geniş yankı uyandırmıştı. Seçimlerle birlikte Gürban, İYİ Parti’nin meclise gönderdiği isim oldu.

Kaynak:Haber Merkezi
 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.