AYM'den Enis Berberoğlu kararı

AYM'den Enis Berberoğlu kararı

Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu hakkında ilk ihlal kararı uygulanmadığı için 2. ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu hakkında ilk ihlal kararı uygulanmadığı için 2. ihlal kararı verdi. Mahkeme üyeleri kararı oy birliğiyle aldı.

Enis Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018’de Berberoğlu’nun hapis cezasını onamış, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu’nda 4 Haziran 2020’de okunmuş ve CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün corona virüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru yapan Enis Berberoğlu ile ilgili 17 Eylül’de “hak ihlali” kararı vermiş ve Berberoğlu’nun İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yeniden yargılanmasına yönelik hüküm kurmuştu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Ekim’de verdiği kararla, talebin yerindelik denetimi kapsamında kalması sebebiyle yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığını oy birliğiyle kararlaştırmıştı.

Bu karar üzerine Berberoğlu’nun avukatları bir kez daha Anaya Mahkemesi’nin yolunu tuttu. CHP’li Enis Berberoğlu'nun ihlal kararının yerine getirilmemesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine ilişkin başvuruyu Anayasa Mahkemesi bugün karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında daha önce verilen ihlal kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruda yeniden ihlal kararı verdi.

Kararın bir örneği, ihlallerin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.

CHP'DEN İLK TEPKİ: DEVLETİN ÇİVİSİ ÇIKTI MI ÇIKMADI MI GÖRECEĞİZ

CHP Hukuk İşleri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek KRT ekranlarında alınan kararı değerlendirdi, "Bir Anayasa kaç kez ihlal edilebilir?" diye sordu.

Bu kararın mutlaka uygulanması büyük bir zorunluluk arz ediyor. Devletin çivisi gerçekten çıktı mı çıkmadı mı göreceğiz? 

Mahkemenin verdiği ihlal kararı da uygulanmazsa adil yargılanma hakkı verilmezse milletvekilimize, parlamentoya dönemezse işte o zaman devletin çivisi çıkmış demektir. 

Bu dava Anayasa askıda mı değil mi onun da bir göstergesi.

Yargı reformu diyenler Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği kararı nasıl değerlendirecek, bu karar uygulanacak mı?

Anayasa Mahkemesi siyasi faaliyette bulunma hakkı ihlal edildi diyor, yerel mehkemeye yenide yargılama yapacaksın diyor. Yerel mahkemenin, yargılama yapmam deme hakkı yok.

AİMH kararları, AYM kararlarını uygulamazsanız itibarınızı, güveni kaybederseniz. İtibarı ve güveni kaybedince de yatırımcı da gelmez. Bugün en büyük sorun ekonomik buhran, bu kararla halk da cezalandırılıyor.

Anayasa, adalet adına Anayasa Mahkemesi'nin kararının uygulanacağını düşünüyorum.

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.