İsrail'e sızan HAMAS intihar SİHA'larının hikayesi

İsrail'e sızan HAMAS intihar SİHA'larının hikayesi

İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi, Gazze Şeridi'nden İsrail'e doğru fırlatılan roketleri engellemek için kullanılıyor..

Gazze Savaşı sırasında İsraillilerin bomba sığınaklarına kaçmasına neden olan Filistin direniş roketleridir.
İsrail ordusunu daha çok endişelendiren şey farklı. İsrail ordusunun kabusu; Şihâb insansız hava araçları olarak bilinen ve bu savaş sırasında fiilen kullanılan Hamas insansız hava araçlarıdır.

Eurasian Times'ın web sitesinde yer alan bir rapora göre, Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları'nın intihar drone'ları kullanması, Filistin hareketleri ile İsrail arasındaki silahlı çatışmayı yeni bir seviyeye taşıdı .

Gezici uçaklar ve intihar uçakları

Hamas, en ünlü insansız hava araçlarını Şihab olarak adlandırıyor ve bunların fırlatılışının videosunu yayınladı. 
Raporlar da bunların 30 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabildiğini, daha hafif ağırlıklara sahip olduklarına ve 250 kilometre hızla uçabildikleri yönünde bilgiler var. 

Hedefini bulmak için GPS koordinatları ve uydu görüntüleri ile programlandığı, yer operatörü ve kamera yardımıyla görsel olarak hedefe yönlendirilebildiği, demiryolundan fırlatıldığı ve kamyonla taşınabildiğine inanılıyor. 

Londra'daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden Justin Bronk şunları söyledi: "İran'ın yardımıyla Hamas, uzun mesafedeki sabit hedefleri vurmak için gönderilebilecek çok sayıda ucuz mühimmat geliştirdi.

İranlılar muhtemelen onlara bazı ilk örneklerin yanı sıra bu uçakların nasıl inşa edileceğine dair eğitim kılavuzları da verdiler ve bu deneyim aktarıldıktan sonra Hamas Gazze'de kendi uçaklarını üretme konusunda oldukça ustalaştı. 

İran'dan kaçırılan temel bileşenlerin GPS izleme çipleri, stabilizasyon jiroskopları ve motor parçaları içerebileceğini söyledi.

En az bir Hamas uçağı İsrailli bir F16 savaş uçağından atılan havadan havaya füzeyle düşürülürken, bir diğeri Demir Kubbe tarafından durduruldu, dördü ise İsraillilerin "gizli araçlar" dediği yöntemle düşürüldü. 
İsrail ayrıca Ürdün sınırı yakınında İran'a ait bir insansız hava aracını düşürdü.

Barry, İsraillilerin artık insansız hava araçlarını vurmak için lazerler ve diğer yüksek enerjili mikrodalga silahları geliştirmeye "çok para ayırdığını" söyledi.

Küçük bir Avrupa ülkesine eşdeğer bir cephanelik

Hamas'ın silah endüstrisini küçük bir sanayi olarak tanımlayan İsrailli ordu yetkilisi Jonathan Conricus, "Hamas'ın cephaneliği küçük Avrupa ülkelerinin ateş gücüne eşdeğer hale geldi" dedi.

İntihar drone'ları, adını İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında Amerikan savaş gemilerine saldırmak için uçaklarını kullanan ve yenilgi yerine intiharı tercih eden Japon pilotlardan alan kamikaze drone'lar olarak biliniyor.

Forbes'un haberine göre , Hamas'ın aynı zamanda başıboş mühimmat olarak bilinen başıboş mühimmatlara da sahip olduğuna inanılıyor .

Havada hedef arayarak dolaştıkları ve tespit edildikten sonra onlara saldırdıkları için bu isimle anılırlar. Avare mühimmatlar, hedef bölgenin yakınına yüksek değerli platformlar yerleştirilmeden, kısa süreliğine ortaya çıkan gizlenmiş veya gizlenmiş hedeflere karşı daha hızlı reaksiyon sürelerine olanak tanır ve ayrıca daha seçici bir hedefleme sürecine de olanak tanır.

Hamas'ın İsrail'i hedef almak için bilinen ilk insansız hava aracı kullanımı 2014 yılındaydı, ancak Hamas'ın insansız hava aracı kullanma çabaları, İsrail ordusunun hareketin "drone programına" saldırdığını söylediği 2012 yılının sonuna kadar uzanıyor.

Filistin Şihab uçağının özellikleri

Shahab uçakları silindirik bir gövdeye, dikey kanatçığa sahiptir, basit iki kanatlı pervaneli bir itici motorla çalıştırılır ve iyi durma özellikleri, stabilite ve manevra kabiliyeti için bir kuyruk kanadı ve ileri bir kanopiyle birlikte gelir. 

Grizzlies'ın muhtemelen ön tarafında bir savaş başlığı ve bir tür yönlendirme sistemi var. İki çift kanadı var, biri arkaya doğru, diğeri önde daha küçük. Yüzgeçleri olan uçan bir balığa benziyorlar ve diğerlerinden biraz daha uzunlar. ortalama bir insanın boyu.

Şahab ​​insansız hava araçlarının kökenleri belirsiz ve Hamas bunun tamamen orijinal bir tasarım olduğunu söylese de, insansız hava araçlarının konfigürasyonu İran'ın Ababil T'sininkine oldukça benziyor.

Aslında, dışarıdan bakıldığında Şahab ​​dronları, İran tarafından üretilen İran Ababil dronuna çok benziyor , ancak uzmanlar önemli farklılıklar olduğunu belirtiyor. 

Bu, İran uçaklarının benzer kopyalarının ortaya çıktığı ilk sefer değil. Yemen’deki Husi isyancılar, yerel olarak yapıldığını iddia ettikleri ancak en azından İran bileşenleri içerdiğini iddia ettikleri, Qasef 1 ve Qasef 2 adı verilen başıboş mühimmatları yaygın olarak kullanıyor.

Ancak Şihab insansız hava araçları, Husilerin kullandığı İran Ababil veya Kasef insansız hava araçlarının tam bir kopyası değil.

Eurasian Times'ın internet sitesine  göre Filistin uçakları yukarıda bahsedilen iki türden biraz daha küçük .

İran ve Yemen modellerinden daha keskin ve yuvarlak görünen burun konisinin yanı sıra, "Şehab" uçaklarındaki kanatların şekli ve boyutları da farklılık gösteriyor. Ababil'den daha hızlı.

Uzmanlar, Shahab drone'larının ticari bir GPS ünitesiyle hedefin yerini tespit edebileceğine ve bunun da muhtemelen uçağın uçuş bilgisayarına önceden programlanmış koordinatların girildiği bir konuma gönderilmesinde kullanılacağına inanıyor.

Tyler Rogoway, The War Zone web sitesi tarafından yayınlanan bir raporda bir Savunma analisti, Şahab ​​uçaklarının Qasef veya Ababil T uçaklarından daha küçük olmasının da şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Çünkü İsrail hedeflerine Gazze'den saldırmak için ihtiyaç duydukları mesafenin, Yemen'deki fırlatma sahaları ile Suudi Arabistan'daki hedefler arasındaki mesafelerden çok daha kısa olduğunu söyledi. 

Her ne kadar Hamas'ın Şahap insansız hava araçları İran tasarımlarından çok daha küçük olsa da, ticari olarak satılan Çin yapımı motorların yanı sıra çevrimiçi satın alabileceğiniz elektronikler, jiroskoplar ve GPS sistemleri de dahil olmak üzere birçok özellik benzer görünüyor.

Şahab ​​insansız hava aracının İran modelinden türetilmiş olup olmadığına bakılmaksızın, Hamas'ın onu İsrail'e karşı kullanması savaşın değişen doğasının altını çiziyor. 

Bu tür ucuz, yurt içinde üretilen insansız hava araçları, tıpkı yüzbinlerce dolar değerindeki füzelerin İsrail'in Demir Kubbesini tüketmesi gibi, daha güçlü ve teknolojik açıdan gelişmiş bir düşmana karşı etkili olabilir.

Şihab uçakları neden füzelerden daha tehlikeli olabilir? Başarılı saldırı

Qassam füzesi herhangi bir yere inebilecek hiçbir kılavuzu olmayan dev bir havai fişek olsa da Şihab'ın muhtemelen küresel bir konumlandırma sistemi var. Performansı Ababil'inkiyle örtüşürse 30 kilometre menzildeki hedef noktasına 10 metre yakınlığa ulaşabilecek beceriye sahip,

Genel olarak drone'lar, savunma füzeleri ve radar sistemleri için sorun teşkil ediyor çünkü radar ışınlarını yansıtmayan malzemelerden yapılmış olabilirler ve motorları termal değil elektrikli olduğundan füzeleri tespit edebilen termal izleme cihazlarından takip edilmelerini zorlaştırıyor. .

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.