Tüm İsrail şokta psikolojik yardım talebinde bulundu

Tüm İsrail şokta psikolojik yardım talebinde bulundu

İsrail'de Yahudiler resmen kafayı kırdı.. Ardı arkası kesilmeyen cenaze ve tabutlar, bitmeyen sirenler bütün toplumun psikolojisini yerle bir etti.

Zihinsel İlk Yardım Derneği'nin açıkladığı rakamlar dehşet verici.. Gazze'de savaşın ortasında kalan 13.500 asker ve 100 bin sivil psikolojik yardım için sıraya girdi.

Resmi yayın kuruluşu: Savaşın başlangıcından bu yana on binlerce kişi trajediye maruz kaldı..

İsrail Yayın Kurumu, 14 Ocak 2024 Pazar günü, Filistin direnişinin işgalin tekrarlanan saldırılarına yanıt olarak başlattığı El Aksa Tufanı Operasyonu'nun arka planında tüm ülkenin "ulusal bir şok yaşadığını" söyledi. 

İsrail işgalinin resmi yayın servisi, Zihinsel İlk Yardım Derneği'nin, savaşın başlangıcından bu yana 100.000'den fazla psikolojik yardım talebi aldığını söylediğini aktararak, on binlerce İsraillinin "kişisel bir trajedi yaşadığını ve tüm ülkenin acı çektiğini" ifade etti. 

ulusal bir şok yaşıyor.

Resmi yayın otoritesi tarafından açıklanan rakamlar, Psikiyatri Hastaneleri Yöneticileri Forumu'nun Devlet Komptrolörünü olağanüstü hal ilan etmeye çağırdığı bir uyarı mektubundan günler sonra geldi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının başlangıcından bu yana İsrailliler arasında akıl hastalıkları ve intiharlar görülüyor.

İsrail gazetesi " Yedioth Ahronoth ", Sağlık Bakanlığı'nın ilave hastane yatakları ve psikiyatri yatakları açıklamasından bir gün sonra, on akıl sağlığı hastanesi müdürünün devlet denetçisine olağandışı bir mektup göndererek ondan "olağanüstü hal" ilan etmesini istediğini bildirdi. 

Gazete, mektubun Gazze'deki savaşın ardından daha da kötüleşebilecek ciddi ihmal, bütçe açıkları ve ruh sağlığı merkezlerindeki ciddi personel sıkıntısıyla ilgili yıllardır süren iddialardan sonra gönderildiğini belirtiyor. Hastane yöneticileri daha önce istifa etmeyi düşünmüş ancak sonunda kararlarını geri çekmişlerdi. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı acıları daha da artırdı

İsrail işgal ordusu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı nedeniyle psikolojik rahatsızlıklar yaşayan İsrail askerlerine yardım amaçlı bir program başlattığını duyururken, Yedioth Ahronoth gazetesi, bu programın öncelikle askerlerin intihar eğilimleriyle mücadele etmeyi amaçladığını söyledi.

İsrail gazetesi, yetkililerin 24 Aralık 2023 Pazar günü yayımladığı raporda, psikolojik rahatsızlıkları bulunan askerlerin değerlendirilmesi amacıyla intihar eğilimleriyle baş edebilecek hemşire ve psikiyatristlerden oluşan ekiplerin oluşturulacağını söylediğini aktardı.

Gazete ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığının, hükümetin onları terk ettiği yönündeki suçlamalara rağmen, özellikle engelli İsrailli askerler arasında ağır ve dayanılmaz bir ölüm, fiziksel yaralanma ve psikolojik rahatsızlıklara yol açtığını da sürdürdü.

Yeni programın önümüzdeki Şubat ayında çalışmalarına başlayacağını, İsrail'in daha önce Gazze'de yaptığı savaşlarda tedavi gören İsrail işgal ordusu askerlerini de kapsayacağını ve sayının 13 bin 500'ü aştığını belirtti.

İsrail gazetesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının başlangıcından bu yana 2 bin 800 askerin psikolojik rehabilitasyon listesine girdiğine dikkat çekerken, bunların yüzde 3'ünün ciddi bir durumdan muzdarip olduğu, yüzde 18'inin ise "travma sonrası stres" nedeniyle ruhsal sorunlar yaşadığı belirtildi.

Ayrıca Savaş Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi Sosyal Hizmet Birimi başkanı Noa Roffa'nın, travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olan, amirleri veya aile üyeleriyle iletişime geçerek yardım isteyen kişiler olduğunu söylediğini aktardı. Şu anda bu soruna çözüm olmadığını söylemek, sayıların iki yıl içinde iki katına çıkacağını vurgulayarak.

Şöyle devam etti: “Engelli bir askerim bana sıkıntıda olduğunu, ormana gitmeye veya kendini izole etmeye karar verdiğini, kötü düşüncelere sahip olduğunu ve kendine zarar vermeyi düşündüğünü söylediğinde yapılacak tek şey bu. Yaptığımız şey polise söylemek. Çoğu zaman polisi aramak durumu daha da kötüleştiriyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.