Yapay bir ada yapıp Gazze halkını oraya taşıyalım

Yapay bir ada yapıp Gazze halkını oraya taşıyalım

İşgal Dışişleri Bakanı, Gazze halkını “yapay adaya” yerleştirme planını açıkladı…

İsrail, dışişleri bakanı Israel Katz'ın Gazze'deki Filistinlileri geçici olarak bir adada barındırmayı önerdi..Guardian Pazartesi günü, Katz'ın AB dışişleri bakanlarına Gazzeli Filistinlilerin "iki devletli çözüme alternatif olarak Akdeniz'de yapay bir adada barındırılabileceğini" söyleyen bir video sunumu yaptığını bildirdi .

Raporda, videonun kendisinin ulaştırma bakanı olduğu dönemde "birkaç yıl önce" yapılan bir plana atıfta bulunduğu belirtildi.
İşgal Dışişleri Bakanı, Gazze halkını “yapay adaya” yerleştirme planını açıkladı… 

İsrail basınında 22 Ocak 2024 Salı günü çıkan haberlerde, İsrail İşgal Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın, Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarına Gazze kıyısı açıklarında "yapay ada" olarak adlandırdığı bir şey inşa etme ve İsrail'in yerini değiştirme teklifinde bulunduğu belirtildi. Brüksel ise iki devletli çözüme bağlılığını vurguladı.

The Guardian'a göre AB'nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell şunları söyledi : "Çok ilginç iki video izleme zevkine sahip olduk. Biri liman olarak hizmet verecek yapay bir ada projesiyle ilgili, diğeri ise inşa edilecek bir projeyle ilgili." Ortadoğu'yu Hindistan'a bağlayan bir demiryolu hattı."

27 Avrupa Birliği dışişleri bakanı, İşgal Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile iki ayrı toplantı gerçekleştirdi.

Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları da Avrupalı ​​bakanlarla görüşmelerde bulundu.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre işgal Dışişleri Bakanı, Avrupalı ​​liderlere, özellikle eski Ulaştırma Bakanı olması nedeniyle yıllarca üzerinde çalıştığı "Ortadoğu vizyonunu" içeren bir video kaseti gösterdi.

Gazete, ilk teklifin "İsrail'i Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Emirlikler'e bağlayacak Ortadoğu'da bir demiryolu kurmak, ikinci teklifin ise Gazze kıyılarında yapay bir ada inşa etmek olduğunu" belirtiyor . bir liman, bir havaalanı, bir su arıtma tesisi ve bir sanayi bölgesi.

Katz, "Gazze'nin rehabilitasyonunun ancak Hamas'ın ortadan kaldırılması ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasıyla gerçekleşebileceğini" iddia etti.

İsrail Dışişleri Bakanı, gazetecilerin gelecekte iki devletli çözüme ilişkin sorularını görmezden geldi ve işgalin "şu anda rehineleri iade etmeye ve güvenliklerini sağlamaya odaklandığını" söyledi.

"Alternatif çözüm yok"

Öte yandan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Ortadoğu'da iki devletli çözüme bağlı kalınması gerektiğini vurgulayarak, "alternatif bir çözüm olmadığını" vurguladı.

Bu, Pazartesi günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "AB'nin kurulmasına karşı olduğunu" ifade etmesine rağmen gündemi iki devletli çözüm olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısının başlamasından önce yapılan bir basın açıklamasında geldi.

Borrell, İsrail hükümetinin iki devletli çözüme muhalefetinin "kabul edilemez" olduğu konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile aynı fikirde olduğunu açıkladı.

Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı bir İsrail savaşına maruz kalan insani durumun "her geçen gün daha da kötüleştiğini" ve "durumun ne kadar kötü olduğunu ifade edecek hiçbir kelime olmadığını" belirtti.

Borrell, İsrail'in Hamas'ı "yok etme" yönteminin doğru olmadığını, çünkü bunun "nesillerdir sürecek nefret tohumları ektiğini" belirtti. İki devletli çözümde ilerleme kaydedilmesi için Arap ülkeleriyle işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Borrell, toplantıda Gazze'ye insani yardım akışının artırılmasının da ele alınacağını belirterek, mevcut akışın Filistinlilerin hayatta kalmasını garanti edecek düzeyde olmadığını kaydetti.

Birliğin dışişleri bakanlarının bu yıl ilk kez katılacağı toplantıda, önümüzdeki aylarda Orta Doğu'da iki devletli çözüm için uluslararası barış konferansı düzenlenmesine yönelik hazırlıkların ele alınması bekleniyor.

Toplantının gündeminde yer alan konular arasında, Avrupa Birliği'nin Batı Şeria ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere karşı şiddet uygulayan yasa dışı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulama hazırlıkları da yer alıyor.

TEPKİ GELİNCE İSRAİLLİ BAKAN ADA ÖNERDİĞİNİ DE REDDETTİ

Ancak Katz'ın Gazzeliler için bir ada önerdiği yönündeki iddialar İsrail dışişleri bakanlığı tarafından reddedildi ve The Times of Israel'e şöyle konuştu: "O asla böyle bir şey söylemedi ve böyle bir plan da yok."

Gazete, Katz'ın AB bakanlarına Gazze'ye gelen malları kontrol etmek için yapay bir adada bir liman inşa etme planını sunduğunu bildirdi. Gazete bunun "yıllardır üzerinde çalıştığı bir plan" olduğunu söyledi.

Katz'ın bir sözcü aracılığıyla adaya konut yapılabileceğini söylediği ancak Filistinlilerin adaya yerleştirilmesinden bahsetmediği bildirildi.

The Times of Israel, Katz'ın bilgi ve ulaştırma bakanı olduğu 2017 yılına ait, grafik, animasyon ve İngilizce anlatım içeren, bir limana, kargo terminaline, tuzdan arındırma tesisine ve havaalanına ev sahipliği yapan bir adanın planlarını özetleyen bir videoya bağlantı verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.