Yağlık ayçiçek 10 TL'ye dayandı

Yağlık ayçiçek 10 TL'ye dayandı

Ayçiçek yağı fiyatlarına yapılan zamlar gündemden düşmezken, çiftçinin elinden çıkan yağlık ayçiçek fiyatı 10 TL'ye dayandı. Yaşanan artış ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zammın habercisi oldu.

Zincir marketlerde Nisan 2020'de 35 TL'den satılan Vera, Evin, Sole gibi  ayçiçek yağı markalarının fiyatı 90 TL'ye dayandı. Diğer markaların fiyatı ise 120 TL'ye kadar çıktı. Ayçiçek yağı fiyatlarına yapılan zamlar dünü aratırken, yağlık ayçiçek fiyatlarının yükselişi dikkat çekti.

Çiftçinin elinden yani ilk elden çıkan ve henüz işlenmemiş olan yağlık ayçiçek fiyatı dolarla yarışır hale geldi.

Ayçiçek ekimiyle öne çıkan Trakya bölgesindeki Edirne Ticaret Borsasında eylül ayında 5 TL civarında olan yağlık ayçiçek fiyatı Kasım ayı sonunda 8 TL'ye dayandı. Aralık ayı başında 8,87 TL'den satılan yağlık ayçiçek fiyatı bugün 9.643 TL'ye kadar tırmandı.

Yağlık ayçiçek fiyatında gün içinde yaşanan yüzde 6.07'lik değişim, hemen hemen her gün fiyatı zamlanan ayçiçek yağı fiyatlarına da yeni zammın habercisi olma niteliği taşıyor. Henüz işlenmemiş bir kilo yağlık ayçiçek fiyatının 2 haftada 1 TL'den fazla artması, hali hazırda litresi 20 TL'yi bulan ayçiçek yağının litresinin daha da artacağını gösteriyor. 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.