TOKİ'den Atatürk Havalimanı açıklaması

TOKİ'den Atatürk Havalimanı açıklaması

Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesi yapılmak üzere yıkılmaya başlamasının ardından yapılması gereken imar planı değişikliğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bugün yapıldığı haberine TOKİ'den açıklama yapıldı.

Tartışmalar arasında pistleri kırılmaya başlanan Atatürk Havalimanı'nın imar planları, millet bahçesi yapmak üzere ilk fidanların dikilmeye başlayacağı 29 Mayıs'a iki gün kala Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından değiştirildi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; bakanlık, 27 Mayıs 2022 tarihli yazısı ile İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yapılan değişikliği onaylayarak “İstanbul İli Bakırköy İlçesi Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve Çevresi” imar planını itirazlar için askıya çıkardı.

877 hektarlık alana sahip Atatürk Havalimanı, Çevre Düzeni Planı'nda “havalimanı” ve “askeri alan ve askeri güvenlik bölgesi” fonksiyonuna sahipti.

“İstanbul İli Bakırköy İlçesi Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve Çevresi” imar planı değişikliği ile havalimanı kullanımında kalan 500 hektarlık kısım “Millet Bahçesi” ve “Kentsel ve Bölgesel Sosyal Altyapı Alanı” olarak değiştirildi.

Mevcutta havaalanı sınırları içerisinde yer aldığı anlaşılan ve Çevre Düzeni Planı'nda sehven “meskun alan” olarak gösterilen 46 hektarlık alan ise “havaalanı/havalimanı” olarak gösterildi.

KAFETARYA, YURT, EĞİTİM BİRİMLERİ 

Plan notlarına göre “Millet Bahçesi” alanında afet toplanma alanı, spor alanları, millet kıraathaneleri, sergi binaları, açık hava etkinlik alanları, çocuk oyun alanları, çocuk atölyeleri, bostanlar, seralar, macera parkı, sanat parkı, yeme-içme yerleri, kütüphane gibi fonksiyonlar ile Millet Bahçesi'ne gelen ziyaretçilerin günlük ihtiyaçlarının karşılanabileceği diğer birimler yer alabilecek.

“Kentsel ve bölgesel sosyal altyapı alanı” olarak işaretlenen alanda kafeterya, spor kulüpleri, müzeler, sergi alanları, fuar, bilim merkezleri, AR-GE merkezleri, Gençlik Merkezleri, kültürel alanlar, tiyatro, sinema, yurtlar, eğitim birimleri, macera parkı, sağlık birimleri, cami, ulaşım sistemleri gibi fonksiyonlar yer alacak.

 

Bu alanda mevcutta bulunan yapılar yeni yapı yapılıncaya kadar mevcut hali ile kullanılabileceği gibi alt ölçekli imar planında belirlenecek olan yeni fonksiyonlara göre ihtiyaç doğrultusunda ihya ve restore edilerek de kullanılabilecek.

Millet bahçesi ve kentsel-bölgesel sosyal altyapı alanında yer alan fonksiyonlara ilişkin sınırlar ve yapılanma koşulları alt ölçekli imar planı kararları ile belirlenecek.

Plan değişikliği onama sınırı içinde yer alan yaklaşık 377 hektar alan “havaalanı/havalimanı” ve “Askeri yasak ve güvenlik bölgesi” olarak gösterildi.

TOKİ'DEN AÇIKLAMA

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bir haber sitesinde yayınlanan, "Atatürk Havalimanı’nda flaş gelişme: İmar planı değiştirildi" başlıklı haberin gerçek dışı olduğunu belirterek bir açıklama yayımladı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bir haber sitesinde yayınlanan, "Atatürk Havalimanı’nda flaş gelişme: İmar planı değiştirildi" başlıklı haberin gerçek dışı olduğunu belirterek bir açıklama yayımladı. Konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“27.05.2022 tarihinde www.sozcu.com.tr adlı haber sitesinde aziz milletimizi yanlış yönlendiren, ‘Atatürk Havalimanı’nda flaş gelişme: İmar planı değiştirildi’ başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Bu haber ile ilgili açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur. Öncelikle belirtmek isteriz ki; İdaremiz (TOKİ) tüm ihalelerini yürürlükte olan yasalar ve ikincil mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştirmektedir. Ayrıca ihalelerde; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun ‘Temel İlkeler’ başlıklı 5. maddesinde belirtilen ‘saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması’ ilkeleri özellikle gözetilmektedir. İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi’nin ihalesi 29.04.2022 tarihinde yapılmış, kesinleşen ihale kararı 10.05.2022 tarihinde isteklilere bildirilmiştir. İhale üzerinde kalan yüklenici ile 16.05.2022 tarihinde sözleşme imzalanmış ve aynı gün yer teslimi yapılarak yüklenici işe başlatılmıştır. Kesinleşen ihale kararının isteklinin kendisine tebliği sonrasında iş yeri mobilizasyonu ve hazırlık çalışmaları çerçevesinde, iş makineleri getirilmiştir. Fiili çalışma ise, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sözleşme imzalandıktan sonra başlatılmıştır. Bazı internet haber sitelerinde yer aldığı gibi ihale tarihi ve kesinleşen ihale kararının bildirilmesinin öncesinde herhangi bir çalışmaya başlanmış olması söz konusu değildir. Söz konusu ihale, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuat çerçevesinde, her türlü şeffaflık ve rekabet ortamında gerçekleştirilmiştir.” 

 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.