ABD'nin gizli raporu ortaya çıktı: Türkiye'yi kontrol eden...

ABD'nin gizli raporu ortaya çıktı: Türkiye'yi kontrol eden...

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 1946 yılına ait bir belgesinde, 'Türkiye'yi kontrol edenin, Akdeniz'den Hindistan'a tüm bölgeyi kontrol edeceği' ifadeleri yer almış.

Belgeyi paylaşan gazeteci R. Öner Özkan, "Belge, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan iki kutuplu dünyada SSCB ve ABD'nin kutup başları olarak belirdikleri bir dönemde, Türkiye'nin, bugün de süren konumunun nasıl belirlendiğini gösteriyor" dedi.

R. Öner Özkan, Pencere TV'de yayımlanan yazısında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 1946 tarihli, Türkiye'yi ilgilendiren belgesini paylaştı. Türkiye'nin jeopolitik öneminden bahsedilen belgeyi dönemin ABD Dışişleri, Savaş ve Donanma Bakanlarının imzasını taşıdığı belirtilirken, Başkan Truman'ın da onayladığı vurgulandı.

TÜRKİYE VURGUSU

"Elbette koşullar bugünle aynı değil ama Türkiye'nin bugün Rusya veya Çin ile daha yakın bir ilişki kurması ABD'yi hala tedirgin ediyor" diyen Özkan, konuya ilişkin şunları söyledi:

"15 Ağustos 1946 tarihli bu belge Türkiye'nin NATO'ya üye olmasından 6 yıl öncesine aittir. Türk Hükümet yetkilileri o dönemde bu belgenin varlığını bilselerdi muhtemelen Batı'nın Türkiye'yi NATO'ya almaya çoktan hazır olduğunu bilirlerdi. Oysa yerleşik görüş, Türkiye'nin Kore'ye asker gönderdiği için NATO'ya alındığı şeklindedir."

Bugün yaşananların da o dönemde Türkiye'ye atfedilen önemle benzer olduğu görüşünü dile getiren Özkan, "ABD veya AB, köprüleri atmıyor veya atabileceğini ima bile etmiyor. Söyledikleri, 'Türkiye'nin fazla uzaklaştığı' ve 'bunun düzeltilmesi gerektiği' şeklinde. Bunun için ambargo sopasını gösteriyorlar. İstedikleri, Türkiye'nin demokratikleşmesi falan değil, tek istedikleri, kim olursa olsun, ABD'nin bölgesel amaçlarını zedelemeyecek bir hükümettir" ifadesini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.