İsrail tanklarındaki turuncu Gush Katif bayrağının sırrı

İsrail tanklarındaki turuncu Gush Katif bayrağının sırrı

Gazze'de dolaşan bazı İsrail tanklarında turuncu bir bayrak dikkat çekiyor. bu bayrak Gush Katif denilen bölgeyi temsil ediyor

Gush Katif, Gazze Şeridi'nin güneyindeki 17 İsrail yerleşiminden oluşan bir bloktu . Ağustos 2005'te İsrail ordusu , İsrail Kabinesi'nin aldığı bir kararın ardından 8.600 Yahudi sakini zorla evlerinden uzaklaştırdı . 
İsrail'in Gazze'den tek taraflı çekilmesi kapsamında cemaatler yıkıldı .

Gush Katif, Gazze Şeridi'nin güneybatı ucundaydı; güneybatıda Refah ve Mısır sınırı, doğuda Han Yunus , kuzeydoğuda Deir el-Balah ve batı ve kuzeybatıda Akdeniz ile sınır komşusuydu . El-Mawasi olarak bilinen Bedevilerin yaşadığı dar, bir kilometrelik bir kara şeridi Akdeniz kıyısı boyunca uzanıyordu. Gush Katif'in büyük kısmı, güneydoğu Akdeniz'in büyük bir kısmı boyunca kıyı ovasını denizden ayıran kum tepeleri üzerindeydi .

13 Ağustos 2005'te Gush Katif bölgesi tahliye planı nedeniyle yurt dışı yerleşiklere kapatıldı. Çoğu sakinin ahlaka aykırı ve gayri meşru olarak gördüğü Bağlantıdan Ayrılma yasasını fiilen ihlal etmesine rağmen, yerleşimcilerin çoğu gönüllü olarak evlerini terk etmedi veya tahliye hazırlığı için toplanmadı. 15 Ağustos 2005'te zorla tahliye başladı. 22 Ağustos 2005'te son yerleşim yeri Netzarim'in sakinleri tahliye edildi. Pek çok bölge sakini evlerinin içindekileri toplamak için geri döndü ve İsrail hükümeti tüm konut binalarını yıkmaya başladı. 12 Eylül 2005'te İsrail Ordusu Yeşil Hat'a kadar tüm yerleşim yerlerinden çekildi . Parçalanması mümkün olmayan tüm kamu binaları (okullar, kütüphaneler, toplum merkezleri, ofis binaları), endüstriyel yapılar, fabrikalar ve seralar sağlam kaldı.

İSRAİL GAZZE İŞGALİNDEN SONRA GUSH KATİF'İ TEKRAR YERLEŞİMCİLERE AÇMAYI PLANLIYOR

İsrail ordusunun, 41 gün önce başlattığı savaş kapsamında ise abluka altındaki Gazze Şeridi'ne giren askerler, ulaştıkları bölgelerde İsrail bayraklarını diktikleri fotoğraflar paylaşıyor.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de aralarında bulunduğu İsrailli yetkililer de "yaşasın İsrail halkı" etiketiyle askerlerin söz konusu fotoğraflarını paylaşmaya başladı.

Ben-Gvir, 11 Kasım Cumartesi günü İsrail'in Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamalarda, "Şimdi Gazze Şeridi'ni işgal etme çağrısı yapıyorum." demişti.

Haaretz gazetesinin haberine göre ise aşırı sağcı Likud Parisi'nden Eğitim Bakanı Yoav Kisch, Gazze Şeridi'nde yeniden Yahudi yerleşim birimlerinin inşa edilebileceğine işaret etti.

İsrail Meclisi'ndeki bazı üyelerin Gazze'de Yahudi yerleşim birimlerini yeniden inşa etme yönündeki taleplerine katıldığını ima eden Kisch, "Tabii ki de Gazze Şeridi'nde yerleşim birimlerinin yeniden imarı mümkündür." ifadesini kullandı.

İsrail'in 7 Ekim'den beri saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşim planları, ordu mensupları dahil birçok kesim tarafından dillendiriliyor.

Gazze'de yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri kurulması söylentileri

İsrail merkezli Haaretz gazetesi için analiz yazan askeri uzman Amos Harel, 13 Kasım’daki analizinde, Gazze’den gelen görüntülerde askerlerin ve komutanların, Gazze Şeridi’nde 2005’ten önce var olan bir Yahudi yerleşim biriminin yeniden kurulmasıyla övünen açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Gush Katif isimli bu yerleşim birimiyle ilgili ne İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ne de Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin işleri yoluna koyabildiğini belirten Harel, "nihayetinde Netanyahu’nun söz konusu yerleşim birimini yeniden kurma gibi bir niyetinin olmadığına dair açıklama yapmak zorunda kaldığını" ifade etti.

Harel, Netanyahu’nun bir basın toplantısında Gush Katif’i yeniden kurmanın “gerçekçi bir hedef olmadığı” yönündeki açıklamasını hatırlatarak, Netanyahu’nun “Gazze’den İsrail’e yönelik bir tehdit kalmaması için silahsızlandırılması ve tam bir güvenlik kontrolünün sağlanması gerektiği” söylemlerini aktardı.

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz’ın da Netanyahu ile aynı basın toplantısında konuştuğunu kaydeden Harel, Gantz’ın "Gazze Şeridi ve çevresinin kontrolüne ilişkin tüm gözlemlerimiz yalnızca güvenlik nedeniyle yapılmalıdır, yaptığımız şey de budur." dediğini hatırlattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.