Milyonlarca üreticiye umut olarak müjdelenmişti: Çiftçilere kredi notu darbesi

Milyonlarca üreticiye umut olarak müjdelenmişti: Çiftçilere kredi notu darbesi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi'nin 'müjde' olarak duyurduğu mazot ve gübre kredisi, çiftçiye hüsran olarak geri döndü. Borçlarını ödeyemediği için kara listeye düşen çiftçiler, Ziraat Bankası'nın sistemine girdiklerinde “müşteri kredi risk notu olumsuz

2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, 20 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış, kararda hububat ürünlerinde; buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltikte mazot ve gübre desteğinin erken ödeneceği duyurulmuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe sunumunda; Ziraat Bankası üzerinden mazot ve gübre kredi başvurularının 31 Ekim’den itibaren başladığı müjdesini vermişti. Kirişci, “Bundan böyle söz konusu destekler çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek. Ziraat Bankası kartlarına yüklenecek. Başvurular internet ve mobil bankacılık da dâhil olmak üzere bugün itibarıyla başladı” diye duyurmuştu. Buna göre; hububat ürünlerinde çiftçinin alacağı mazot ve gübre desteği nakdi olarak ödenmeyecek.

BİRÇOK ÇİFTÇİ DESTEKTEN YARARLANAMADI

Ancak Ziraat Bankası’nın sisteminden mazot ve gübre desteği için başvuran üreticiler, girdikleri sistemde “müşteri kredi risk notu olumsuz” yanıtıyla karşılaştıklarını, bu nedenle desteklerden yararlanamadıklarından şikayetçi.

'HERKES KARA LİSTEDE'

İzmirli çiftçi Mehmet Kani, “Bu mu hububat desteklemesi. Herkes tarımın bu hale geldiğinden bankalarda kara listeye girdi. Ne diyordu daha önce ekonomi bakanımız, ‘Kara listeyi, Ziraat Bankası görmeyecek.’ Peki nasıl görmüyorsunuz? Örneği gösterdim, herkes kara listede. Bırak krediyi onu bunu bize verecekleri desteklemeyi avans olarak verecekler onu bile alamıyoruz. Biz kulağımızın üzerine yatacağız artık. Mart ayında alacağız. Bizi getirdiğiniz duruma bakın. ‘Kulağınızın üzerine mart ayına kadar yatın’ diyor Ziraat Bankası. Sizin yapacağınız tarım politikası bu kadar işte” dedi.

ÇİFTÇİ KAPIDAN GERİ DÖNÜYOR

Çanakkale’de üreticilik yapan Halil Kaya ise, şunları söyledi:

“Ziraat sicili düzgün olan kredi notu yüksek olan çiftçilerimiz bu durumdan faydalanabilecekler. Lakin sicili bozuk olan kredi notu düşük olanlar bu durumdan faydalanamayacaklar. Zaten zorda olan çiftçilerimizin kredi notları düşük olduğundan dolayı tarlasını bir an önce tohumla buluşturması, mazot ve gübresini alması lazım. Bu yanlıştan geri dönülüp sayın bakanımızın sicili bozuk olan çiftçilere yardım elini uzatması lazım, aksi takdirde çiftçilerimizin mart ayını bekleyecek takati kalmamıştır.

Girdi maliyetlerin artması nedeniyle çiftçiler zaten çıkmaz girdabında bir de ‘böyle bir avans veriyoruz’ diyerek çiftçilerimiz umutlanaraktan Ziraat Bankası’na gidiyorlar. Kredi notu düşük olduğundan zaten kapıdan geri dönüyorlar. Mobil Ziraat’tan yapmış oldukları başvuru onaylanmıyor. Gübre ve mazot desteğinin icmaldeki bedel üzerinden bir an önce çiftçilerimize ödenmesi gerekir."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.